8
Mayıs
2024
Çarşamba
DİYARBAKIR

İnsan Hakları Komitesi'yle yemek

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir İsveç Parlamentosu Sosyal Demokrat Parti ve Yeşiller Partisi Milletvekillerinden oluşan İnsan Hakları Komitesi üyeleri ile yemekte buluştu.

DTP'lilere yönelik operasyonların ardından cezaevinde bulunan tutukluların durumunu incelemek ve Mor Gabriel Manastırı davasının duruşmasını izlemek üzere bölgeye gelen İsveçli parlamenterler Baydemir tarafından verilen yemeğe katıldı. Yemeğe İsveç Parlamentosu Sosyal Demokrat Parti Milletvekilleri ve İnsan Hakları Komitesi üyeleri Anne Ludvigsson ve Yılmaz Kerimo ile İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şube Başkanı Muharrem Erbey katıldı. Baydemir milletvekillerine Diyarbakır'da kendilerini ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, "Her insan hakları ihlali, her demokratik ihlal gölgede kaldığında, yeteri kadar ilgi gösterilmediğinde yeni ihlallere zemin oluşturur. Hem duruşmayı izlemeniz hem de cezaevine yapmış olduğunuz ziyaret bu manada çok değerlidir" diye konuştu.

Milletvekili Anne Ludvigsson DTP'nin seçimlerden elde ettiği başarıdan dolayı mutlu olduklarını ancak tutuklamalar nedeniyle de üzüldüklerini söyledi. Ludvigsson, "Tutuklamaları adil bulmuyor ve tamamen siyasi kaygılar taşıdığını ve seçim başarısına gölge düşürmek amacını taşıdığını düşünüyoruz" dedi.

2003'te Türkiye'ye geldiklerinde Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne (AB) girmek için yapılacak reformlara ilişkin adım atılacağı ümitlerini taşıdıklarını söyleyen Ludvigsson bugün aynı şekilde düşünmediklerini belirterek şunları ifade etti:
"Seçimlerin ardından barışçıl bir ortama girilmişti. İnsan hakları, kimlik ve Kürt sorunu konusunda adım atmanın zamanıydı. Şu anda cezaevinde bulunan DTP'li siyasetçilerin yargılanmaları adil olarak ilerlemez ve doğru adım atılmazsa şiddet ortamının büyümesinden endişe duyuyoruz."

Ludvigsson İsveç Parlamenterleri olarak barışçıl ortamı sağlayabilmek için konuyu gündemlerine alıp Avrupa Parlamentosu'na (AP) taşıyacaklarını bildirdi.
 

iha
Yayın Tarihi : 25 Haziran 2009 Perşembe 14:35:52
Güncelleme :25 Haziran 2009 Perşembe 14:40:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?