7
Mayıs
2024
Salı
DİYARBAKIR

İnsanların sağlığı tehdit altında

Diyarbakır'ın Silvan İlçesi'nde 15 yıl önce mahalle olan ancak hala köy görünümünden kurtulamayan Yüksek Mahallesi'nde, kanalizasyon şebekesinin olmaması nedeniyle açıkta akan kanal suyu vatandaşların sağlığını tehdit ediyor. 

15 yıl önce mahalle olan 3 bin nüfuslu Yüksek Mahallesi, köy görünümünden kurtulmak istiyor. "15 yıl önceki köy hayatını yaşıyoruz" diyen mahalle sakinlerinden Hanifi Karaalp, mahalle olarak hiçbir imkandan faydalanmadıklarını ifade etti. Kışın yağmur suyunun hayvan pisliğine karışarak su deposuna sızıntı yaptığını söyleyen Karaalp, "Köy iken, çıkarılan bir yasayla ilçeye bağlı bir mahalle olduk. Ama mahalle olarak hiçbir hizmetten yararlanamıyoruz. Hala köy hayatını yaşıyoruz. 3 nüfuslu mahallede hiçbir evde kanalizasyon şebekesi yok. Mahallede bulunan su deposuna kış aylarında yağmur ve kanalizasyon suları karışıyor. Bu su, sağlığımız için büyük bir risk teşkil ediyor. Su deposunun etrafı kapatılmalı ve mahalle sakinleri hayvan pisliğini buraya atmamalı" diyerek, yetkililerden bir an önce bu sorunlarının çözülmesini istediklerini belirtti. 

Öte yandan, Sağlık Grup Başkanlığı, alt yapı şebekesinin olmaması nedeniyle adeta mikrop yuvası haline gelen mahallede incelemelerde bulundu. Sağlık Grup Başkanlığı yetkilileri, incelemeler sonucunda, mahallede açıkta akan kanalizasyon suyunun içinde oynayan çocukların kendilerini bekleyen tehlikeden habersiz olduğunu belirterek, belediye yetkililerine bu konuda birkaç kez uyarıda bulunduklarını söyledi. Yapılan uyarılardan sonra yine su deposunun yanına hayvan pisliği atıldığını kaydeden Sağlık Grup Başkanı A. Kadir Ekinci, "Mahallede bulunan su deposunun etrafında bulunan hayvan pislikleri bir an önce temizlenmeli ve su deposu, istinat duvarı veya tel örgüyle korunma altına alınmalı. Açıkta akan kanalizasyon suyunun yaz aylarında ishal, dizanteri, tifo, hepatik ve kolera gibi hastalıklara yol açma riski mevcut. Bunun için bir an önce açıkta akan kanalizasyon kapatılmalı" dedi. 

Belediye Başkanı Fikret Kaya ise söz konusu su kuyusunu kapatıp şehrin yeni su şebekesinden mahalleye su vermek için çalışmalar başlatılacağını bildirdi. Mahalleye 900 metre kanalizasyon şebekesi döşendiğini söyleyen Başkan Kaya, "Yaklaşık 2 yıldır görevdeyiz. Bu görev süresince belediyenin mevcut borçları yüzünden hiçbir iş yapamaz durumuna gelmişiz. Kısıtlı ve maddi sıkıntılara rağmen birçok alanda kanalizasyon çalışmaları yapılmış ve Mahallemizde 900 metrelik bir kanalizasyon çalışması yapılmıştır. Zamanında su çıkan yerde dere mevcutmuş, ancak bu derenin kapatılmasıyla su deposunu korumak için hiçbir çalışma yapılmamıştır. Dere ağzında bulunan su kuyusunun kış aylarında su sızıntısı mevcuttur. Defalarca sözleşme yaptık; 'Su kuyusunun bulunduğu çevreye hayvan pisliği atmayın' diye. Ama hiçbir vatandaşımız uyarılarımıza aldırış etmiyor. Tek alternatifi oradaki su kuyusunu kapatıp, şehir merkezindeki yeni su şebekesine bağlamak. Bu konuda çalışmalar başlatacağız" şeklinde konuştu. 



İHA
Yayın Tarihi : 28 Eylül 2006 Perşembe 17:42:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?