5
Mayıs
2024
Pazar
DİYARBAKIR

İnteraktif tahtalı eğitim

Okullardaki kara tahtalar tarihe karışıyor. Özel okullarda bile olmayan elektronik tahtalar Diyarbakır'da yerini aldı.

Klimalı, VCD'li ve kameralı sınıflarda görsel eğitim alan küçük öğrenciler gelişmiş ülkelerde olduğu gibi, kitaplarla okula gidip gelmek zorunda kalmıyor.

Elektronik ortamda ders gören öğrenciler istedikleri an internete bağlanabiliyor.


Derslik ve öğretmen sıkıntısının hiç eksik olmadığı Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde eğitimde büyük yenilikler yaşanıyor. 3 bin öğrencinin eğitim gördüğü, Diyarbakır Yenişehir İlköğretim Okulu'nda aile birliğinin destekleri ile kara tahtalar kaldırılıp yerine ''interaktif'' sistem ismi verilen elektronik tahtalar getirildi.

Öğrencinin derse adaptasyonunu sağlamak ve eğitimi hızlandırmak için başlatılan elektronik tahta uygulaması öğretmen ve öğrencinin işini daha da kolaylaştırıyor. Ses ve görsel üyeler ile verilen dersler öğrencinin birçok duyu organına hitap ediyor.

Kitaplarda işlenen dersler sınıf öğretmenleri tarafından önce taranıp bilgisayar ortamına çekiliyor. Daha sonra projektör ile akıllı tahtalara yansıtılıyor.

Bütün işlemler bu elektronik tahtalar üzerinde işlendiği için dersler elektronik ortamda kayıt altında muhafıza ediliyor. Ders sırasında konu hakkında ayrıntılı bilgi almak isteyen öğrenciler ise akıllı tahtalara tıklayarak internete girip oradan istenen bilgiye ulaşma imkanı buluyor. 

SİSTEM AVRUPA İLE AYNI ANDA DİYARBAKIR'DA


Avrupa ülkelerinde son yıllarda yeni kullanılmaya başlanan interaktif sistem Türkiye'de birçok özel okulda bile halen bulunmuyor. Her sınıf için 5 bin YTL'ye mal olan elektronik tahtalar öğrenci ve öğretmene büyük avantajlar sağlıyor. Güvenlik kameralarının yer aldığı Yenişehir İlköğretim Okulu'nda küçük öğrenciler 50 kişilik kalabalık sınıflarda klima ve VCD destekli eğitim alırken elektronik tahta ile ders işlemeye başlanmasının ardından artık sırt çantalarında kitap taşımak zorunda kalmıyor.


Teknolojiyi eğitimin hizmetine sunduklarını belirten Yenişehir İlköğretim Okulu Müdürü Ahmet Atabey, ''Kitaplar çantada çok ağırlık yaptığı için öğrencilerden çok şikayet alıyorduk. Öğretmenlerimiz kitapları tarayacı ile bilgisayara yüklediği için öğrenciler kitaplar ile okula gidip gelmek zorunda kalmıyor" dedi.


Akıllı tahtalarda internete girebildiklerini söyleyen 3. sınıf öğrencisi Selehat Satıcı ise,"Derslerimiz çok eğlenceli geçiyor. Eskiden bütün kitaplarımızı okula getirdiğimiz için çok yoruluyorduk" dedi.

TOZLU TEBEŞİRLER VE KARA TAHTALAR TARİHE KARIŞTI


Okul aile birliğinin destekleri ile Yenişehir İlköğretim Okulu'nun 16 sınıfına yerleştirilen elektronik tahtalar öğrencilerin öğrenme sürecini hızlandırırken aynı zamanda sağlıklarının korunmasını sağlıyor. Derslerin elektronik ortamda işlendiği sınıflarda kara tahtalar ve tozlu beyaz tebeşirler artık kullanılmıyor. İlköğretim okulu öğretmeni Şehmus Ok "İnteraktif sistemin öğrenci ve öğretmen için çok faydası var. Eskiden bir derste öğrencilerle 2 soru çözerken şimdi 20 soru yapıyoruz. 20 kat daha zaman kazanıyoruz. Öğrencinin takıldığı konularda internette görsel olarak örnekleri inceliyoruz" derken 3. sınıf öğrencisi Aziz Aslan ise "Kara tahtalar döneminde tahtaları silerken sürekli toz yutuyorduk. Şimdi derslerimiz daha eğlenceliği geçiyor" dedi.


3 bin öğrencinin sabah ve öğlen olmak üzere eğitim gördüğü Diyarbakır Yenişehir İlköğretim Okulu 12 kamera ile korunurken sınıflarda klima ve VCD görmek mümkün, sınıfların tümünde internet ağı kurduklarını belirten Okul Müdürü Ahmet Atabey, "İnteraktif sistem eğitim alanında büyük bir yenilik. Bu sistem ile okulumuzdaki kara tahta dönemi tarihe karıştı. Okul aile birliği desteği ile 16 sınıfta elektronik tahta uygulamasına geçtikten sonra öğrencinin öğrenme hızı daha kolaylaştı. Burada görsellik ön planda olduğu için öğrencinin duyu organına hitap ediyor.Öğrenci burada hem duyduğu hem de gördüğü için başarısı üst seviyeye yükseldi" dedi.

Müdür Atabey," Bu sistem, öğrenciye sağladığı kolaylık kadar öğretmen için de büyük bir avantaj sağlıyor. Öğretmen örneğin Karadeniz Bölgesi ile ilgili ders verirken deniz ve yüksek dağ ve ağaç çizmeye gerek duymadan bir tuş ile Karadeniz'i gösteriyor. Bunun yanı sıra sınıfta işlenen dersler kayıt altında tutulduğu için bir önceki dersleri öğrencinin anlaması açısından
tekrar gözden geçirmek mümkündür" dedi.


Avrupa ülkelerinde olduğu gibi kara tahtaların yerine elektronik tahtaların uygulanmaya başlandığı Diyarbakır Yenişehir İlköğretim Okulu'nda dersler eğlenceli geçtiği için öğrencilerin devamsızlığı ise yok denecek kadar azaldı.

iha
Yayın Tarihi : 14 Aralık 2007 Cuma 11:26:39
Güncelleme :14 Aralık 2007 Cuma 11:34:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?