3
Mayıs
2024
Cuma
DİYARBAKIR

İpek puşi ve şallar dünyaya pazarlanıyor

Diyarbakır’da geleneksel ahşap tezgâhlarda dokunan ipek puşi ve şallar, yerel kadın girişimciler tarafından dünyaya pazarlanıyor. Puşiler ilk olarak Körfez ülkelerine gidiyor

Anadolu’daki kadın girişimcileri dünya pazarlarıyla tanıştıran Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Kadın Girişimciler Kurulu, ilk yurtdışı fuarına katıldı. Ortadoğu’daki en büyük mobilya ve dekorasyon fuarı INDEX 2008, Diyarbakırlı kadın girişimcilerin kurduğu DİPEK firmasının ipek puşi ve şallarının dış pazarlara açılımını sağladı. İpek puşilerin ilk müşterisi Birleşik Arap Emirlikleri’nden bir firma oldu. Fuarda imzalanan protokolle birlikte Birleşik Arap Emirlikleri’nden bir firma, DİPEK’in ürünlerinin Körfez ülkelerinde satış hakkını aldı. 

İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi ve Ege İhracatçı Birlikleri tarafından ulusal katılımın organize edildiği, Dubai’de 3-7 Aralık tarihlerinde gerçekleşen INDEX 2008’de TOBB Kadın Girişimciler Kurulu, Diyarbakırlı girişimci kadınların kurduğu DİPEK firmasının ürünlerini sergiledi.

Sırada Amerika var
TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Aynur Bektaş, imkanı olmayan kadın girişimcilerin hem yurtiçinde hem de yurtdışındaki fuarlarda yer alması için çalıştıklarını söyledi. Yurtiçinde 2009 yılında 167 fuara katılım sağlayacaklarını ve TOBB’un 3 milyon YTL destek vereceğini anlatan Bektaş, kadınların vizyonunu açacağına inandığı yurtdışındaki fuarların da takipçisi olacağını açıkladı. 

Aynur Bektaş, “Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen’den birkaç yurtdışı fuarı bize açmasını isteyeceğim. İlk hedefim, kadınları Amerika’da bir fuara götürmek” dedi. 

Her zaman kadın emeğinin paraya dönüştürülmesi gerektiğine inandığını anlatan Aynur Bektaş, “Kadınlar her yerde üretiyor. Artık, üretimle ilgili bir sorunumuz yok. Temel sorunumuz üretilen ürünlerin doğru kanallardan pazara sunulması, doğru müşteri kitlesiyle buluşturulması” diye konuştu. 

Diyarbakır’da 18 ahşap tezgâhta ipek kumaşlardan şal, puşi, kravatlık kumaş üretildiğini ve 30 genç kıza istihdam sağlandığını belirten Bektaş, üretim ve kalite konusunda belli bir yere gelen atölyenin üretimi sürdürebilmesi için devamlı iş akışına ve yeni pazarlara ihtiyacı olduğunu anlattı. 

Diyarbakırlı kadınların ürünlerinin ilk defa bir fuarda yer alması ve Dubai’de ilk acentenin verilmesinden dolayı mutlu olduklarını vurgulayan Bektaş, “30 genç kızın emeklerinin boşa gitmemesi ve daimi istihdamlarının sağlanması en büyük dileğimiz” diye konuştu. Türkiye’de 72 ilde yapılanan TOBB Kadın Girişimciler Kurulu, bugüne kadar 1700 işveren kadına ulaştı

Milliyet
Yayın Tarihi : 16 Aralık 2008 Salı 11:05:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?