5
Mayıs
2024
Pazar
DİYARBAKIR

İşadamları vergi muafiyeti istiyor

Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki Sanayi ve Ticaret Odası ile Borsalar Birliği başkanları, hükümete sunulacak teşvik raporunu görüşmek üzere Diyarbakır'da bir araya geldi. Bölgenin kalkınması için vergi muafiyeti isteyen iş adamları, "sosyal barışın tesisi ancak ekonomiyle sağlanır" mesajı verdi.

24 ilin Sanayi ve Ticaret Odaları ile Borsalar Birliği başkanları, hükümetin 49 il için hazırladığı teşvik yasasıyla ilgili sunulacak teklifleri görüşmek üzere Diyarbakır Ticaret Borsası'nda bir toplantı yaptı. Toplantının basına açık bölümünde konuşan Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya, toplantı sonrası uzlaşacakları raporu hükümete sunacaklarını söyledi. Bölgesel dinamikler dikkate alınmadan yürürlüğe konulan teşvik yasalarının bölgede etkili olmadığını kaydeden Kaya, "Bölgenin kalkınması için bugüne kadar 18 kez teşvik politikaları denendi, ancak hemen hemen bunların tamamının bölgenin sosyoekonomik gelişmesine elle tutulur bir katkısı olmadığını görüyoruz. 1960 yılından sonra oluşturulan bölgesel kalkınma politikaları ve teşvik sistemleri, bölgeyi kalkındırmaktan çok diğer bölgelerle arasındaki uçurumu daha da açtı. Bugüne kadar doğu ve güneydoğu illeri, teşvik yasalarının sadece yüzde 5'inden yaralanabilmişlerdir. Bu toplantı sonrası tarım, hayvancılık, tekstil, turizm, madencilik ve gıda gibi sektörlerin desteklenmesi için talepleri hükümete sunacağız" dedi.

Hükümetin öncelikli olarak Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki ekonomik ve sosyal sorunların çözümü için bir eylem planı geliştirmesi gerektiğinin altını çizen Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Konfeksiyon ve Hazır Giyim Sanayi Meclis Başkanı Umut Oran ise, "Bölgemize baktığımız zaman 24 il, Türkiye'nin can damarı dediğimiz GAP ve olağanüstü illeri kapsıyor. Bu bölgedeki olumsuzluklar Türkiye'nin genelini etkiliyor. Bunun çözümü için de mutlaka işin, aşın buralarda oluşturulması ve desteklenmesi gerekiyor.

Barışın da sonuçta temelinde ekonomi, eğitim yatıyor. İnsanları doğdukları yerde karınlarını doyurabilirsek, o zaman göçün ve bir takım güvenlik sorunlarının da önüne geçeceğiz. Bu insanlara yerinde iş, aş sağlayarak bölge ve Türkiye'nin sosyal barışını tesis edebileceğiz. Hükümetin bir an evvel bölgeyle ilgili geçmişte yapılan hatalardan ders alarak, vergi muafiyeti yasası çıkartması gerekiyor. Bu olmazsa olmazdır. Vergi muafiyeti olmadığı taktirde buralara herhangi bir yatırımcının gelmesini beklememiz zor olur. Bizler iş adamları olarak taşın altına elimizi koymaya hazırız. Hükümetin bir an evvel bölgeyle ilgili istihdam politikaları geliştirmesi gerekir" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 21 Kasım 2007 Çarşamba 17:41:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?