7
Mayıs
2024
Salı
DİYARBAKIR

İşçiler tazminatlarını istiyor

DİYARBAKIR'ın Lice İlçesi'nde 1997 yılında dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından açılışı yapılan Toprak Holding'e bağlı Toprak Mermer Fabrikası, ekonomik kriz nedeniyle 2 aydan bu yana üretimini durdururken, 1 ay önce izne ayırdığı 100 işçinin işine son verdi. Fabrika binası önünde toplanan işçiler tazminatlarının verilmesini istedi.


Terör örgütünün 1990'lı yıllarda bölgede en fazla saldırıda bulunduğu yerlerin başında gelen Lice İlçesi'nde istihdam amacıyla Toprak Holding tarafından açılan Toprak Mermer Fabrikası'nda üretim tamamen durdu. Halis Toprak'ın sahibi olduğu Toprak Holding tarafından 1997 yılında 10 milyon dolarlık maliyetle yaptırılan ve açılışını dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in yaptığı Toprak Mermer Fabrikası iç ve dış piyasadaki durgunluk nedeniyle 2 ay önce üretime ara verdi. Hani İlçesi'ndeki mermer ocaklarını kapatan Toprak Mermer Fabrikası, 2 ay önce izne ayırdığı 100 çalışanın işine son verdi. Üretimde olduğu zaman yılda yaklaşık 650 bin metrekare mermer işlenen fabrikada, mermerler 30 ayrı ülkeye ihraç ediliyordu. Toprak Mermer Fabrikası'nın üretimi durdurması üzerine işlerinden olan 100 işçi, fabrika önünde toplanarak ikramiye ve tazminatlarının ödenmesini istedi.


Ellerinde ‘Erken emekli olduk Halis Ağa', ‘Hepimiz yarım insan olduk', ‘Haklarımızı istiyoruz' devizlerini taşıyan işçiler, işten çıkarılmalarına rağmen tazminatlarının ödenmediğini söyledi. İşçiler, “Halis Toprak bu fabrikadaki işçilerin emekli olana kadar çalışacağını bize söylemişti. Birçok arkadaşımız mesleki hastalıklara yakalandı. Fabrikada üretimin durdurulmasına krizin neden olduğuna inanmıyoruz. Fabrikada yeni oluşturulan yönetimin yolsuzluk yaptığına inanıyoruz. Bu durumu 4 ay önce Halis Toprak'a bildirdik, önlem alınmadı. Çalıştığımız fabrikaya güvenerek bankalardan ihtiyaç kredileri çektik. Şimdi bu kredilerini ödeyemediğimiz için perişan olduk, çocuğumuz icralık olduk. Hakkımız olan tazminat ve ikramiyelerimizi istiyoruz” dedi.
 

Ramazan YAVUZ/DİYARBAKIR, (DHA)
Yayın Tarihi : 4 Nisan 2009 Cumartesi 16:08:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?