7
Mayıs
2024
Salı
DİYARBAKIR

İşçilere 'kuma' yasağı

Diyarbakır'da Merkez Yenişehir Belediyesi ile Belediye-İş Sendikası arasında işçilerin ve belediye başkanının da mutabakatı ile içinde ilginç maddelerin yer aldığı bir sözleşmeye imza atıldı.

Kadınlara destek olmak ve bir nebze de olsa çok evliliğin önüne geçmek için kolları sıvayan Yenişehir Belediye Başkanı Selim Kurbanoğlu ve sendika çalışanları uzun bir çalışmanın ardından, "Eşine ve çocuklarına şiddet uygulayan işçinin maaşı eşe verilecek. Sözleşmenin imzalanmasından sonra evli olmasına rağmen ikinci evlilik yapanların ücretleri, şikayet halinde eşlerine bağlanacak. İstifa eden bir çalışanın sosyal alacakları da, eşinin rızası olmadan kendisine verilmeyecek" gibi maddelerin yer aldığı toplu iş sözleşmesi törenle imzalandı.

Sözleşme kapsamında ayrıca işçi ücretlerine 2009- 2010 yılları arasında yüzde 14 oranında zam yapılması ön görülüyor. DTP'li Yenişehir Belediye Başkanı Selim Kurbanoğlu ve işçiler arasında yapılan sözleşmeye işçiler tarafından hiçbir itiraz gelmedi.

Sözleşme maddeleri ile ilgili soruları yanıtlayan Belediye Başkanı Kurbanoğlu, amaçlarının kadınların mağduriyetini ortadan kaldırmak olduğunu ifade etti. Kurbanoğlu, "Kadınlara ilişkin bizim görünür 4 maddemiz var. Bunlardan biri kişinin istifa etmesi durumunda veya emekliye ayrılması durumunda tazminat ve sosyal alacaklarının alınması esnasında eşinin ve çocuklarının hazır bulunması ve bunların bilgisi dahilinde ödeme yapılması. Bu durumdan eşinin haberi olmuyor. Eşi ve çocukları mağdur oluyor. Bunun engellemek babında bir madde koyduk. Eşine ve çocuklarına şiddet uygulayan çalışanımıza ilişkin madde koyduk. Maaşının yüzde 50'sinin eşine verilmesi konusunda belirlemede bulunduk. Doğum alacaklarının toplu hak alacaklarının eşinin yanında verilmesi gibi bir madde koyduk. Biz koyduğumuz diğer bir madde de kesinlikle ikinci bir evlilik yapılması durumunda resmi eşe ödeme yapılması konusunda belirlemelerde bulunduk" dedi.

Belediye Başkan yardımcısı Hafize İpek ise sözleşmede yer alan maddelerin çok isabetli bir karar olduğunu vurgulayarak, "Bir bayan olarak bu sözleşmenin kesinlikle olması gerektiğini düşünüyorum. Kendi cinsimin uğradığı her türlü şiddete karşı biri olarak bu maddelerin kesinlikle olması gerektiğini düşünüyorum. Hatta bireysel düşüncem olarak çok daha ileri maddelerin bulunması gerektiğini düşünüyorum" şeklinde konuştu.

Sözleşmeden memnun olduğunu dile getiren zabıta memuru İzzetin Görmez, "Bence yapılan sözleşmede isabetli bir karar alınmıştır. Nikahlı eşlerin mağdur olmamasını amaçlayan bir madde. Bence olumlu ve isabetli bir karar. Sözleşmeden memnunuz" diye konuştu.

Belediye bünyesinde çalışan Aybar Sakık ise yapılan sözleşmede erkekleri kısıtlayıcı maddeler yer almasına rağmen sözleşmenin kadın hakları açısından atılan önemli bir adım olduğunu belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yeni sözleşmemizde çok eşliliğin önüne geçen bir madde var. İlk gördüğümüzde şaşırdık. Bizim için her ne kadar kısıtlayıcı bir madde ise de kadın hakları açısından önemli. Biz de bu sözleşmenin altına imzamızı attık."

iha
Yayın Tarihi : 23 Haziran 2009 Salı 17:19:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?