5
Mayıs
2024
Pazar
DİYARBAKIR

İshal vakalarında yüzde 40 artış

Diyarbakır Özel Veni Vidi Hastanesi Acil Servis Uzmanı Dr. Hüseyin Narcı, acil servise gelen hastaların yüzde 40'ının ishal şikayetiyle geldiğini belirterek, "İshal 3 haftadan uzun sürerse diğer hastalıklara sebep olabilir" dedi.

Diyarbakır'da kış aylarının gelmesiyle birlikte özellikle yağmur sularının karıştığı içme sularında, meyve ve sebzelerin yıkanmamasının ishal hastalığında önemli rol oynadığı belirtildi. Özel Veni Vidi Hastanesi Acil Servis Uzmanı Dr. Hüseyin Narcı, acil servise gelen hastaların yüzde 40'ının ishal hastalığından geldiğini belirterek, "İshal, normal katılıktaki dışkının sulu ve yumuşak, sümüklü, kanlı veya yağlı bir şekilde alıp sık sık tuvalete çıkma ihtiyacını doğurmasıdır. Bazen de ağrı yapar. İshal ve kabızlığın birbiri ardına sık sık görülmesi kesinlikle ihmal edilmemesi bir durumdur. İshal genellikle sarı ve kahverengi renklerden oluşur. Eğer kırmızı ise, hemen hastaneye başvurulması gerekir. İshal hastayı yatağa düşürür ve iş verimini azaltır. İshal, karında kramplar oluştururken, sebze ve meyveleri iyi yıkamadan yemek ishalin başlıca sebeplerindendir. Gıdaların temiz yıkanması gerekir. İshalin salgın olduğu yerlerde içme suları kaynatılarak içilmelidir. Tuvalet hijyenine dikkat edilmelidir. Bulantı
ve kusma varsa bol bol sıvı tüketilmelidir. Yağlı yiyeceklerden kaçınılmalıdır. İshal olan kişi, haşlanmış et, yağsız yoğurt, çay, çorba ve muz tercih etmelidir" diye konuştu.

Dr. Hüseyin Narcı, ishalin 3 haftadan uzun sürmesinin başka hastalıklara da yol açabileceğini belirterek, "Bu tür durumlarda hasta mutlaka hekime başvurmalı ve tedavi altına alınmalıdır. Eğer ishal olan kişide bulantı kusma devam ediyorsa en yakın hastaneyle başvurması gerekir. İshal her yaşta görülür. Özellikle çocuklarda bir tehlike oluşturuyor. Çocuklar dışardan aldıkları yiyecekleri yıkanmadan yiyerek ishal oluyorlar. Aileler tek başlarına dışarıdan alış veriş yapmaması konusunda çocuklarını uyarmalıdır. İshal olan çocuklar her saat başı bir elma yemelidir" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 12 Kasım 2007 Pazartesi 15:05:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?