8
Mayıs
2024
Çarşamba
DİYARBAKIR

Işıkara'dan deprem açıklaması

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü eski Müdürü Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara, İtalya'daki deprem 2 kilometre derinlikte gerçekleştiği için oluşan büyük hasarın doğal olduğunu söyledi.

Diyarbakır'da bulunan Avrupa Birliği (AB) İlköğretim Okulu'nda öğrencilere bir seminer veren Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara depremden korunma yollarını anlattı. Okulun konferans salonunda yapılan seminere okul idarecileri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı. Burada slayt gösterileri eşliğinde öğrencilere depremden korunma yollarını anlatan 'Deprem dede' lakaplı Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara sonra öğrencilerin depremle ilgili sorularını yanıtladı.
 
İtalya'da meydana gelen depremle ilgili açıklama yapan Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara, Diyarbakır'ın Lice ilçesinde meydana gelen depremi de unutmadıklarını ifade ederek, "Nereye giderseniz gidin, Türkiye'de mutlaka deprem üreten bir odakla başbaşa yaşayacağınız için depremden korunmak zorundayız. Daha önce de söylediğim gibi depremin ne zaman olacağını söylememiz mümkün değildir. Bir depremin nerede ve ne büyüklüğünde olduğunu olabileceği söylenebiliyor. Ama ne zaman olacağı söylenemiyor. İtalya'daki olaya gelince, depremlerin önceden belirlenmesi çalışmaları çok disiplinli araştırmalardır. Birçok disiplinle ölçülüdür. Doğa zaten belirtilerini veriyor. İtalya'da da olduğu gibi. Mesela oradaki öncül belirti radon gazının artışıdır. Bu bir öncül belirtidir. Ama zamanını söylemek mümkün değildir. Tabii ki bütün bunlar yani öncül belirtiler aynı zamanda görülse bile depremin ne zaman olacağını söylemek mümkün değildir. İtalya'daki jeolog bir hafta sonra demiş. Bu tamamen bir rastlantıdır. Bir depremi öngörmek çok kolay bir olay değil" dedi.

İTALYA'DAKİ DEPREMİN DERİNLİK BİLGİSİ 2 KİLOMETRE
OLDUĞU İÇİN OLUŞAN HASAR DOĞALDIR

Kandilli Rasathanesi eski Müdürü Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara konuşmasına şöyle devam etti:

"Bana eğer doğru bilgi aktarıldıysa İtalya'daki olayda depremin derinliği yüzeye çok yakındı. Yerleşim birimine de yakındır. Bir depremin etkisi yerleşim birimine olan uzaklığına ve derinliğine çok alakalıdır. Yüzeye yakın olursa etkisi çok fazla olur. Ben mesela 17 Ağustos'tan sonra 4.4 büyüklüğünde bir deprem olmuştu. Pendik açıklarında. Medyaya o depremin 4.4 olduğunu anlatamadım. Çünkü yüzeye çok yakındı ve çok şiddetle hissedildi. İtalya'da bu kadar hasar olmasının nedeni derinlik bilgisi 2 kilometre, o hasarın olması doğaldır.''
 

iha
Yayın Tarihi : 8 Nisan 2009 Çarşamba 16:35:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?