7
Mayıs
2024
Salı
DİYARBAKIR

İşkenceyi önleme mücadelesi

'İstanbul Protokolü' çerçevesinde işkence ve kötü muamelenin önlenmesi amacıyla hakimlere ve hekimlere Diyarbakır Tabipler Odası bünyesinde eğitim verilecek.

İstanbul Protokolü çerçevesinde daha önce de hakim ve savcılara eğitim verilmişti. Konuya ilişkin Class Otel'de açıklama yapan Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Başkanı Şebnem Korur Fincancı, şimdiye kadar 250 eğitimci ile 5 bin 500 kişinin eğitildiğini söyledi. Protokol çerçevesinde bin 500 hakim ve savcının da eğitileceğini belirten Fincancı, şöyle konuştu:

"Türkiye'de toplam 6 bin hakim ve savcı var. Bunlardan bin 500 kişi bu eğitime tabi tutulacak. Eğitim de işkence gören, kötü muamele ile karşılaşılan insanlara nasıl davranılması gerektiği, konunun nasıl takip edileceği öğretiliyor. Eğitim çalışmalarımız Kasım ayında sona erecek. Kasım ayında Türkiye başka bir Türkiye olacak, diyoruz. Çünkü kötü muamelenin cezasız kalmaması için hakim ve savcılarımıza önemli görevler düşüyor. Bu sorumluluklarını yerine getireceklerine inanıyoruz."

Diyarbakır Tabipler Odası Başkanı Selçuk Mızraklı, İstanbul Protokolü çerçevesinde eğitim görecek hekimlerin, kötü muamele ve işkenceye maruz kalan insanlara daha sağlıklı rapor vereceklerini anlattı. Mızraklı, "Kötü muamele görenler hekimlere geliyor. Hekimler insanlık onuru ve sorumluluklarının bilincinde olarak, işkence görenlere veya kötü muamele ile karşılaşanlara rapor vermeli. Bu onların sorumluluğundadır. Bu eğitimler bu konuya büyük katkı sağlayacak" dedi.
 

iha
Yayın Tarihi : 25 Mayıs 2009 Pazartesi 18:38:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?