7
Mayıs
2024
Salı
DİYARBAKIR

'İşsizliğin çözümü fayda etmez'

Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (DESOB) Başkanı Alican Ebedinoğlu, son dönemlerde bölgede artış gösteren çatışma ortamına ve bu ortamın çözümüne ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Bölgede yaşanan sorunu Kürt sorunu olarak tanımlayan Ebedinoğlu bu sorunun çözümünün salt ekonomik çözümlerle olmayacağını ve dağa çıkışların önünün işsizliğin çözümü ile alınamayacağını söyledi. Bölgede Cumhuriyet tarihinde bu yana süre gelen bir Kürt sorunu yaşandığını vurgulayan DESOB Başkanı Alican Ebedinoğlu; yaşanan sorunda ekonominin de etkisinin olduğunu ama yapılacak ekonomik yatırımlarla bu sorunun tamamen bitirilemeyeceğini ifade etti. Ebedinoğlu, "Bölgede Cumhuriyet tarihinden bu yana başlı başına bir sorun var. Adı da belli konulmuş Kürt sorunu var. Bunu sadece ekonomik bir noktaya bağlamak doğru değil. Tabi ki ekonomik sorunların etkisi vardır, olacaktır. Ancak bölgede Cumhuriyet tarihinden bu yana yaşanan bir Kürt sorunu var.

Sorunun çözümü noktasında hangi yatırımı yaparsanız yapın, hangi istihdamı sağlarsanız sağlayın tamamen çözüleceğine ve dağın yolunu kapatacağına ben şahsen inanmıyorum. Çünkü geçmiş yıllarda bunlar yaşandı ve yaşanmaya devam ediyor. Cumhuriyet tarihinden bu güne kadar yanlış yönetimlerle yanlış politikalar ile bölge üzerindeki sosyal kültüler ve ekonomideki yanlış politikaların sonucunda bu güne geldik. Ancak bu gün artan bir nüfus var ve son 30 yılda bölgede yaşanan travmadan dolayı yaşananlar var, eğitim sorunu var, sağlık sorunu vardı kısmen çözüldü. Ancak işsizlik sorunu başlı başına büyük bir sorun bu sorunun çözümü ile birlikte bir nebze olsun belki bölgedeki dengeler sağlanabilir ancak bölge sorununu sadece ekonomik sorunla bağdaştırmak ve çözmek doğru değildir" şeklinde konuştu.

"GENÇLERİ İŞ SAHİBİ YAPARAK DAĞA ÇIKIŞI ENGELLEMEKLE BU SORUN ÇÖZÜLMEZ"
Bölgede yaşanan sorunun şiddetle ve ekonomik adımlarla çözülmeyeceğini dile getiren Ebedinoğlu, "Toplumun istekleri doğrultusunda bu ülkeyi ayrıştırmadan, etnik milliyetçiliği ön plana çıkartılmadan çözüm üretilebileceği ortadadır. Bununla ilgili yeni adımlar atılmış, bu adımlarla birlikte bu sorunun çözüleceğine de inanıyorum. Bu sorun sadece ekonomik tedbirlerle ve gençlerin iş sahibi yaparak dağa çıkışlarını engellemekle bu sorunun çözüleceğine inanmıyorum.

Bu sorun belki belli bir süre kapalı tutulabilir, susturulabilir, geçmiş yıllarda olduğu gibi baskılarla, şiddetle, ekonomi ile bu sorunun bastırılabileceğine hiçbir şekilde inanmıyorum. Bunun için mutlak suretle Kürt sorununun çözümü noktasında siyasi adımların, kültürel adımların atılması gerekiyor. Bunun yanında ekonomik adımlarda çok önemli hep birlikte ekonomik adımlarla da bu sorunun çözümü noktasında sonuca devletimizin, hükümetimizin ulaşabileceğine inanıyorum" dedi.

"DAĞA ÇIKAN İNSANLAR AŞ, İŞ SAHİBİ"
Alican Ebedinoğlu, dağa çıkan kişilerin ekonomik sorunlardan dolayı dağa çıkmadıklarını anımsatarak şunları söyledi:
"Gerçekten önemli bir sürece giriyoruz. Ortadoğu'nun yeniden şekillenmesi, Amerika'nın bölgeye bakış açısının değişmesi ile birlikte umutlarımızı kırmadık, umutlarımız yeşermeye devam ediyor, ancak biz birbirimizin varlığından hoşnut olmamız lazım, birbirimizi inkar etmememiz gerektiği düşüncesindeyim. Salt ekonomik sorunlar, gençlerin iş sahibi olduktan sonra dağa çıkmayacaklarına bağlayamazsınız. Çünkü, dağa çıkan insanların geçmişine baktığımız zaman bir çok dağa çıkan insanın aş, iş sahibi olduğunu,
okumuş, kültürlü, üniversite mezunu insanlardan oluştuğunu görmekteyiz. Bu gerçekleri de göz ardı etmemek gerekir."
 

iha
Yayın Tarihi : 17 Mayıs 2009 Pazar 15:10:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?