8
Mayıs
2024
Çarşamba
DİYARBAKIR

İşte İHD'nin Bulanık raporu

İHD'DEN İDDİALAR

İnsan Hakları Derneği Genel Başkan Yardımıcısı ve Diyarbakır Şube Başkanı Muharrem Erbey, Muş'un Bulanık ilçesinde iki kişiyi öldüren Turan Bilen hakkında iddialar ortaya attı. Muharrem Erbey, "Sabah erken saatlerinde elinde bez bir torba içeresinde cephanelik ve silahlar ile dükkanına giren şahıs halk tarafından çok açık bir şekilde görülmüştür. Bu şahsın özellikle Bulanık ilçesinde JİTEM tarzı bir yapılandırma tarafından korunduğunu ve bu olayda da kullanıldığını düşünmekteyiz" dedi.

Muş'un Bulanık ilçesinde Turan Bilen isimli korucunun göstericilere yönelik kaleşnikof silahı ile taraması sonucu iki kişinin ölmesi ve 7 kişinin yaralanması olayı ile ilgili rapor hazırlamak için İHD Diyarbakır Şubesi gittiği Bulanık ilçesinden döndü. İHD'den hazırladığı raporu kamuoyuna açıklayan İnsan Hakları Derneği Genel Başkan Yardımıcısı ve Diyarbakır Şube Başkanı Muharrem Erbey, iki kişiye öldüren Turan Bilen hakkında açıklamalarda bulundu.

Muharrem Erbey, "Turan Bilen ve kardeşi Kenan Bilen'in sabah saat 07.00'de elinde silahlar ile dükkana gelerek olayların çıkması için hazırlık yaptığı halk tarafından görüldüğü halde güvenlik güçleri bu olayı neden görmemiştir. Burada ağır bir ihmal söz konusudur. Bu ihmaller zinciri konusunda Geçiçi Köy Korucusu Turan Bilen'in silahı ile iki kişinin yaşamına son verilmiş 7 kişide malesef ağır bir şekilde yaralanmıştır. Turan Bilen, saat 07.00'de dükkanına gelmiştir. Zaman zaman dışarıya çıkıp silahını teşhir etmiştir. Dükkanın karşısında duran güvenlik güçleri kendisini sadece dükkanını kapatması konusunda uyarılarda bulunmuştur. Kalabalık üzerine salıhını ateşledikten sonra olay yerinden kaymakamlığa gidilip görüşmeler yapılmıştır. Bundan sonraki süreçte halen Turan Bilen'in silahı alınmamıştır. Olay sadece seyredilmiştir" dedi.

Erbey, "Bulanık ilçesinde kaymakam ve valinin bize verdiği bilgilere göre sürekli ve düzenli olarak basın açıklaması yapılmaktadır. Ama hiç bir olay bugüne kadar çıkmamıştır. Dolayısyla bu olay çok ciddi bir provakasyonun var olduğunu göstermektedir. Sabah erken saatlerinde elinde bez bir torba içeresinde cephanelek ve silahlar ile dükkanına giren halk tarafından çok açık bir şekilde görülmüştür. Güvenlik güçlerine de aktarılmıştır. Kaymakamlığa aktarılmıştır. Ama her ne hikmetse bu şahıs birileri tarafındn korunuyor ki iki kişi yaşamını yitirdikten sonra müdahele ediliyor" dedi.

Erbey konuşmalarına şöyle devam etti. "Basit bir esnafın tepki gösterme olayı değildir. Burada bu şahıs uzun yıllardan bu yana kalmaktadır. 15 yıldır bu şahıs her türlü karanlık işler peşinden koşmaktadır. Bir çok ihale aldığı ifade edilmektedir. Giyim ve benzeri ihaleler neden bu şahısa verilmektedir. Bu şahıs arabası ile sürekli silahla neden dolaşmaktadır. Dükkanında bir silah ve kaleşnikof ele geçirilmiştir. Bunların daha önce başka bir olayda kullanıp kullanılmadığını merak etmekteyiz. Bu şahsın özellikle Bulanık ilçesinde JİTEM tarzı bir yapılandırma tarafından korunduğu ve kollandığı ve bu olayda da kullanıldığını düşünmekteyiz. Sadecce esnafın kepenk kapatma olayı değil" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 17 Aralık 2009 Perşembe 16:34:00
Güncelleme :17 Aralık 2009 Perşembe 17:34:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?