3
Mayıs
2024
Cuma
DİYARBAKIR

İşte Öcalan'ın mesajı

Abdullah Öcalan'ın günlerdir merakla beklenen mesajı Diyarbakır'daki Nevruz kutlamalarında BDP'li iki vekil tarafından okundu.

Açıklama öncesinde BDP ve DTK Eşbaşkanları, milletvekilleri ve belediye başkanları tek tek sahneye çağrıldı. Pervin Buldan ve Sırrı Süreyya Önder kürsüye geldi.

Pervin Buldan, ilk olarak Abdullah Öcalan'ın mesajını Kürtçe okudu. Daha sonra ise Sırrı Süreyya Önder, aynı mesajı Türkçe seslendirdi.Öcalan, mesajında şu ifadeleri kullandı:
"Mazlumların özgürlük ve Nevruz’u kutlu olsun. Selam olsun, bu uyanış canlanış gününü en geniş ittifakla kutlayan Orta Asya halklarına selam olsun. Selam olsun, demokratik hakları özgürlük ve eşitliği rehber edinen bu büyük yolun bütün yolcularına. Halkların en eskilerinden olan Kürtler, sizlere selam olsun.

Bu büyük medeniyet siyasi baskılarla harici müdahalelerle birbirine düşürülmeye çalışılmış, hak-hukuku esas almayan düzen inşa edilmeye çalışılmıştır. Sömürü rejimleri, baskıcı ve inkarcı anlayışlar artık miadını doldurmuştur. Ortadoğu ve Orta Asya halkları artık uyanıyor, aslına dönüyor. Nevruz ateşi ile yüreği tutuşan yüz binler, milyonlar artık ‘barış’ diyor, ‘kardeşlik’ diyor, çözüm istiyor.

‘KAVGAMIZ HAKSIZLIĞA OLDU’
Bugün görüyorum ki, bu haykırış bir noktaya ulaşmıştır. Bizim kavgamız hiçbir ırka, dine, mezhebe veya gruba karşı olmamıştır. Bizim kavgamız, ezilmişliğe, haksızlığa, geri bırakılmışlığa karşı olmuştur, bundan sonra da böyle olacaktır.

‘DEMOKRATİK SİYASETE KAPI AÇILIYOR’
Bugün artık yeni bir Türkiye'ye, yeni bir Ortadoğu’ya, yeni bir geleceğe uyanıyoruz. Silahlı direniş sürecinden demokratik siyaset sürecine kapı açılıyor. Siyasi sosyal ve ekonomik yanı ağır basan bir süreç başlıyor. Demokratik hakları özgürlükleri eşitliği esas alan bir anlayış gelişiyor. Biz onlarca yılımızı bu halk için feda ettik, büyük bedeller ödedik; helal olsun. Bu mücadelelerin hiç biri boşa gitmedi, Kürtler aslını ve kimliğini yeniden kazandı; kutlu olsun.

‘SİLAHI BIRAKIN, SINIRIN ÖTESİNE ÇEKİLİN’
Artık silahlar sussun, fikriler konuşsun noktasına geldik. Yok sayan, inkar eden modernist paradigma yerle bir oldu. Akan kan Lazına, Çerkezine bakmadan, insandan, bu coğrafyanın bağrından akıyor. Ben milyonların şahitliğinde diyorum ki; artık yeni bir dönem başlıyor; silah değil, siyaset öne çıkıyor.

Artık silahlı unsurlarımızın sınır ötesine çekilmesi aşamasına gelinmiştir. Bu bir son değil, yeni bir başlangıçtır. Bu davaya inanan herkesin sürecin hassasiyetlerini sonuna kadar gözeteceğine inanıyorum. Bu; mücadeleyi bırakma değil, farklı bir mücadeleyi başlatmadır. Kürdistan ve Anadolu tarihine yaraşır şekilde tüm hakların ve kültürlerin eşit demokrasilerinin oluşması için hepimize görev düşüyor.

TÜRK HALKINA MESAJ
Saygıdeğer Türkiye halkı, bugün kadim Anadolu’yu Türkiye olarak yaşan Türk halkı bilmelidir ki, Kürtlerle bin yıla yakın İslam bayrağı altında kardeşlik hukukuna dayanmaktadır. Kapitalist moderniteye dayalı, son yüzyılın baskı imha ve asimilasyon politikaları halkı bağlamayan dar bir seçkinci iktidar elitinin, tüm tarihi ve de kardeşlik hukukunu inkar eden çabalarını ifade etmektedir.

Bu zulüm cenderesinden ortaklaşa bir çıkış yapabilmek için Ortadoğu’nun temel iki stratejik gücü olarak kendi öz kültür ve uygarlıklarına uygun şekilde demokratik modernitemizi inşa etmeye çağırıyorum.

Son 90 yılın tüm hata, eksiklik ve yanlışlıklarına rağmen bir kere daha yanımıza mağdur edilmiş halkları, sınıfları ve kültürleri de alarak bir model inşa etmeye çalışıyoruz. Tüm bu kesimleri demokratik ifade tarzının örgütlenmesini gerçekleştirmeye çağırıyorum.

‘TARİHİN ÇÖP SEPETİNE GİDERLER’
Bu toprakların tarihselliğinde önemli bir yer tutan ‘biz’ kavramının kapsamı teke indirgenmiştir. ‘Biz’ kavramına eski ruhunu vermenin zamanıdır. Bizi bölmek ve çatıştırmak isteyenlere karşı bütünleşeceğiz, ayrıştırmak isteyenlere inat birleşeceğiz. Zamanın ruhunu okuyamayanlar, tarihin çöp sepetine giderler.

‘HZ. MUHAMMED’İN MESAJI HAYATA GEÇİYOR’
Bölge halklarının, yeni şafakların doğuşuna şahitlik etmektedir. Savaşlardan yorgun düşen Ortadoğu halkların kökleri üzerinde yeniden doğmak, omur omuza ayağa kalkmak istiyorlar.

Bu Nevruz, hepimize yeni bir müjdedir. Hazreti Musa, Hazreti İsa ve Hazreti Muhammed’in mesajlarındaki hakikatler yeniden hayata geçiyor. Batının çağdaş uygarlık değerlerini toptan inkar etmiyoruz; eşit özgür ve demokratik değerleri alıyoruz.

‘ZEMİN DEMOKRATİK SİYASET’
Yeni mücadelenin zemini fikir, ideoloji ve demokratik siyasettir, büyük bir demokratik hamle başlatmaktır.

Selam olsun, bu sürece güç verenlere; selam olsun, demokratik barış çözümünü destekleyenlere; selam olsun, halkların kardeşliği için sorumluluk üstlenenlere. Yaşasın Nevruz, yaşasın halkların kardeşliği!"

Mesaj okunurken ekrandan Abdullah Öcalan'ın görüntüleri de yansıtıldı.

ATEŞ YANDI, COŞKU ARTTI
Onbinlerce kişi sabahın erken saatlerinden itibaren kentin 85 noktasından belediyeye ait araçlarla etkinliğin yapılacağı "Nevruz Parkı"na geldi.

Nevruz alanına giden trafiğin kilitlenmesi üzerine vatandaşlar araçlardan inerek alana yürüyerek ulaşmaya çalıştı.

Grupların alana girişi sırasında tertip komitesinin de görevlendirdiği 5 bin kişi, vatandaşların geçişi sırasında polise destek verdi.

Emniyet Müdürlüğü'nce alanın girişi bariyerlerle kapatılırken, giriş-çıkışlar zabıta ekiplerince de denetlendi.

MİLLETVEKİLLERİ YÖRESEL KIYAFETLE GELDİ
Öğle saatlerine doğru BDP milletvekilleri de yüzbinlerce kişinin toplandığı Nevruz alanına geldi.

BDP Eşbaşkanları Selahattin Demirtaş ve Gültan Kışanak, DTK Eşbaşkanları Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ile aralarında milletvekilleri Leyla Zana, Ayla Akat, Sebahat Tuncel, Pervin Buldan, Nursel Aydoğan, Esat Canan, İdris Baluken, Sırrı Sakık, Demir Çelik, Hasip Kaplan, Adil Kurt, Özdal Üçer, Ertuğrul Kürkçü ve Erol Dora ile BDP'li belediye başkanlarının da bulduğu çok sayıda kişi protokoldeki yerlerini aldı. Bazı BDP milletvekillerinin yöresel kıyafetler giydiği görüldü.

Abdullah Öcalan'ın kardeşi Mehmet Öcalan, ablası Fatma Öcalan ve yeğenleri de protokolde kendilerine ayrılan yerlere oturdu.

ABD’nin Adana Başkonsolosu John Espinoza ve şarkıcılar Suavi, Nihat Doğan ve Ayşe Özyılmazel de protokolde hazır bulundu.

Öldürülen gazeteci Hrant Dink'in eşi Rakel Dink, Fransa'da hayatını kaybeden Ahmet Kaya'nın eşi Gülten Kaya ve işadamı Osman Kavala da etkinliği izlemek için alana geldi.

 

...
Yayın Tarihi : 21 Mart 2013 Perşembe 15:38:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?