4
Mayıs
2024
Cumartesi
DİYARBAKIR

İstinaf mahkemeleri yeniden açılıyor

Türkiye'de 1924 yılında kapatılan istinaf mahkemeleri, Avrupa Birliği'nin (AB) de destek verdiği projeyle yeniden açılıyor.

1924 yılında kapatılan istinaf mahkemeleri (bölge idare mahkemesi), 2004 yılında çıkartılan 5235 sayılı kanunla tekrar açılıyor. Adalet Bakanlığı, İstanbul, Diyarbakır, Bursa, İzmir, Konya, Adana, Ankara, Samsun ve Erzurum'da istinaf mahkemeleri kurmak için çalışmalara başladı. 2010 yılında hizmet vermeye başlaması beklenen istinaf mahkemeleri için pilot bölge seçilen Diyarbakır, Ankara ve Erzurum'da inşaatların temeli atıldı.

İstinaf mahkemelerin kurulmasında finansmanın yüzde 75 gibi önemli bir kısmını karşılayan Avrupa Birliği, 3 pilot mahkeme için yaklaşık 23 milyon euro destek sağladı. Adalet Bakanlığı hakim ve teknik personeli tarafından hazırlanan projede ilk binanın temeli, 25 Ocak 2007 tarihinde Diyarbakır'da atıldı. 7 milyon 248 bin euroya mal olacak istinaf mahkemesi inşaatı hızla ilerliyor. Elazığ Caddesi üzerinde Adliye Sarayı'nın bulunduğu bölgeye kurulan istinaf mahkemesi projesinin üzerinde Avrupa Birliği'nin logosu olması ise dikkat çekiyor.

İstinaf mahkemelerinin Türkiye'de adaletin daha hızlı ilerlemesine büyük olanaklar sağlayacağını kaydeden Diyarbakır Barosu Yönetim Kurulu üyesi Avukat Rauf Çiçek, "Birçok Avrupa ülkesinde, hatta Kuzey Irak'ta bile var olan istinaf mahkemelerinin Türkiye'de açılacak olmasını hukuk açısından sevindirici bir gelişme olarak görüyoruz. İstinaf mahkemelerinin açılmasıyla birlikte yerel mahkemede 1. aşamada karara bağlanan davaların Yargıtay'a gitmeden bu mahkemelerde görüşülecek olması, davanın sağlıklı sonuçlanması için büyük önem taşıyor. Davada karar verecek olan hakim ve savcılar, bölgenin şartlarını göz önüne alarak kararlarını verecek. Ne kadar davalar istinaf mahkemelerinde görüşülse de dosyanın temyizi için Yargıtay yolu açık olacak" dedi.

Türkiye'nin 9 büyük ilinde kurulması planlanan istinaf mahkemeleri aslında birer küçük Yargıtay görevini yürütecek" diyen Çiçek, "Bu mahkemelerin Yargıtay'ın iş yoğunluğunu azaltacağı gibi adaletin daha sağlıklı işleyeceğini tahmin ediyoruz. Adalet Bakanlığı yetkilileri mahkemelerin 2010 yılında hizmete gireceğini söylüyorlar, ancak işlerin ağır ilerlemesi nedeniyle mahkemelerin planlanan tarihte açılamayacağı endişesini taşıyoruz" diye konuştu.

Diyarbakır'da yapımına başlatılan istinaf mahkemesinin 2008 yılının Ağustos ayında tamamlanması hedefleniyor.

İHA
Yayın Tarihi : 22 Kasım 2007 Perşembe 15:47:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?