7
Mayıs
2024
Salı
DİYARBAKIR

İtalyan sanatı Diyarbakır'dan geçti

Diyarbakır Surları'nın Keçi Burcu'nda düzenlenen "Rüyaların Eşiği İşaretler" resim sergisi için Diyarbakır'a gelen İtalya'nın Ankara Büyükelçisi Carlo Marsili, "Biz Türkiye'yi Avrupa Birliği'nde (AB) görmek istiyoruz. Çünkü biliyoruz ki, gerçek bir AB Türkiye'siz olamaz" dedi. 

İtalya'nın önemli sanatçılarından Domingo Notaro'nun "Rüyaların Eşiği İşaretler" adlı resim sergisi, tarihi Keçi Burcu'nda açıldı. Serginin açılışına Büyükelçi Marsili'nin yanı sıra, AK Parti Diyarbakır Milletvekili Aziz Akgül, Vali Efkan Ala, Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Yenişehir Belediye Başkanı Fırat Anlı ve çok sayıda davetli katıldı. Ünlü İtalyan sanatçı Domingo Notaro'nun resim sergisinde İtalya'dan gelen 13 kişilik müzisyen grubu, İtalyan müziğiyle adeta Diyarbakırlı davetlileri mest etti. Konser öncesi konuşan Ressam Notaro, birçok ülkede ve kentte sergilerinin olduğunu belirterek, "Burada bulunmak, benim için gurur kaynadığıdır. Çünkü geçmişi, şu an ki zamanı ve geleceği birarada yaşıyor gibiyim. Dilerim ki, bu güzel kent, gelecekte daha da parlak günlere ev sahipliği yapar. 

Diyarbakır, yapısını ele aldığınız zaman, etrafı surlarla çevrili adeta cenneti andırmaktadır. Cennet de, insanoğlunun ortaya çıkışını simgeler ve doğuşuna önderlik etmiştir. Dilerim ki, gelecekte Diyarbakır kenti, çok daha parlak günlere doğru ilerleyecektir" dedi. 

İtalya'nın Ankara Büyükelçisi Carlo Marsili, ortak medeniyetlerin ilk adımlarını buralarda attığını ifade ederek, "Diyarbakır'da doğan Dicle Nehri, Mezopotamya'da birleşmiştir. Komşu ülkelere olan yakınlığı Diyarbakır'ın stratejik konumunu ve ekonomik önemini arttırmaktadır. Bu akşamki konser, İtalya'nın Diyarbakır'da, ilk kültürel faaliyeti olacaktır. Bu faaliyet, dostluk bağlarımızı güçlendirecektir. Bilindiği gibi kültür, ayrıcalıklı bir alandır. İtalya ve Türkiye arasındaki siyasi, ekonomik ve bilimsel alanlarda ikili ilişkilerimiz mükemmel seviyededir. İki ülke arasındaki ticaret hacmi, olağanüstü rakamlara ulaşmıştır. Bu yıl Türkiye ve İtalya arasındaki ticaret 15 milyar dolarlık ihracat rekoruyla kapatacaktır. Türkiye, AB'ye üyelik yolunda ilerlemektedir. İtalya için bu yolun tek bir varış noktası vardır. O varış noktası da, Türkiye'nin AB'ye tam üyeliğidir. Biz Türkiye'yi AB'de görmek istiyoruz. Çünkü biliyoruz ki, gerçek bir Avrupa Birliği Türkiye'siz olamaz. Bu görüş, İtalyan hükümetinin politikasıdır. Gelecekte de her İtalyan hükümetinin politikası olacaktır. AB sürecinde verdiğimiz desteğe devam edeceğiz. Ülkeler arasındaki stratejik ilişkiyi pekiştirmek amacıyla İtalya Başbakanı 22 ve 23 Ocak tarihlerinde Türkiye'yi ziyaret edecektir. Tarihi surlarıyla bu harika mekanda İtalyan sanatının ve müziğinin en üst noktasını birlikte yaşayacağız" diye konuştu.
Vali Efkan Ala da, iki kültür arasında zaten var olan güçlü bağları daha da güçlendirecek önemli bir sanatsal faaliyet için buluştuklarını kaydederek, "İtalya ve Türkiye arasındaki kültürel iletişim, kültürler ve medeniyetler arasındaki pozitif iletişime ciddi katkıda bulunabilecek bir alandır. Bu nedenle, burada gerçekleştirilen bu sanatsal faaliyet, ümit ediyor ve biliyorum ki, kültürler çatışmasına değil, kültürler buluşmasına ve ilişkilerimize ciddi bir katkı sağlayacaktır" ifadelerini kullandı. 

Konuşmaların ardından İtalya'dan gelen 13 kişilik grup, tarihi Keçi Burcu'nda sergiyi gezenlere muhteşem bir konser verdi. 
İHA
Yayın Tarihi : 21 Aralık 2006 Perşembe 13:59:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?