5
Mayıs
2024
Pazar
DİYARBAKIR

Japon büyükelçiden rekor bağış

Diyarbakır'ın Silvan İlçe Belediyesi'nce yapımı tamamlanan Meya Sosyal Gelişim ve Danışmanlık Kadın Merkezi'nin iç donanımı için, Japonya Büyükelçiliği tarafından yaklaşık 53 bin dolar bağışta bulunuldu.
Japonya'nın Ankara Büyükelçisi Tomoyuki Abe, bağış dolayısıyla düzenlenen protokol imza töreninde yaptığı konuşmada, Japonya'nın sürdürdüğü 'Yerel Projeler İnsani Hibe Yardımı Programı'nın Türkiye'ye yönelik 11. projesi için burada bulunmaktan onur duyduğunu söyledi. Türkiye ve Diyarbakır ile ilgili tespitlerini anlatan Büyükelçi Abe, 65 bin nüfusa sahip Silvan ilçesinin genç bir nüfusa sahip olduğunu, en büyük sorununun ise işsizlik olduğunu dile getirdi. Toplum hayatına daha fazla entegre olmaları için kadınlara destek verilmesini isteyen Büyükelçi Abe, konuşmasında özet olarak şu görüşlere yer verdi: "Türkiye, son yıllarda büyük oranda kalkınmış ve Diyarbakır'da büyük gelişme göstermiştir. Bu son derece hızlı sosyal değişim, bölgenin toplumsal yaşantısında da değişime yol açmıştır. Ekonomik ve toplumsal açıdan güçlü olmayan kişilerin ikamet etmekte oldukları dezavantajlı bölgeler mevcuttur ve bu koşullardan özellikle etkilenenler kadınlardır. Kadınlar, ailenin temel direğidir. Kadınların hayatlarını dolu dolu yaşamaları, tüm aileye enerji verecektir. 'Japon kadını' dendiğinde aklınıza geleneksel Japon kıyafetleri içinde oyuncak bebekler benzeri ve sessiz kadınlar geldiğini zannediyorum; ama gerçek hiç böyle değildir. Günümüz Japon kadını, erkeklerden daha faaldir. Olimpiyat oyunlarında da Japonya'ya madalya kazandıranlar büyük oranda kadınlardır. Japon kadınları, toplumsal açıdan dikkate şayan bir gelişme göstermektedir ve Japonya'nın benden önceki Türkiye Büyükelçisi'nin de bir kadın olduğunu belirtmek isterim. Türkiye, dünyanın önde gelen gelişmiş ülkelerinden çok daha önce kadınlara seçme ve seçilme hakkı vermiş özgür bir ülkedir. Kadınların faal olabilecekleri bir toplumu gerçekleştirebilecek, son derece büyük bir potansiyele sahiptir. Ancak, bunu gerçekleştirebilmesi için öncelikle kadınların toplumun güçlü bir üyesi olduğunu kabulü gerekmektedir. Bu çerçevede, bu projenin son derece anlamlı olduğunu düşünüyorum ve Japonya'nın da bu projeye iştirak ediyor olmasından büyük onur duyuyorum. Bu projede sadece belediye ve bizler değil, Silvan Kaymakamlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve sivil toplum kuruluşları da işbirliği içindedir. Bu son derece ideal bir destek mekanizmasıdır. Bu projeye katılacak kadınların güçlü iradesine ve en önemlisi, bölge insanlarının ve ailelerin işbirliğine ihtiyaç duyulmaktadır. Bölge kadınlarının bu merkezde öğreneceklerini hassasiyetle korumanızı ve ayrıca bölge kadınlarını bu merkezi kullanmaya teşvik etmenizi rica ediyorum. Bizler, kadınların bu merkezde mümkün olduğunca çok şey öğrenmelerini; bunun neticesinde varlıklarını topluma kanıtlamalarını ve dolu dolu bir yaşam sürdürmelerini içtenlikle diliyoruz. Son olarak göstermiş oldukları coşku ve özverili işbirliği için bu projenin tüm ilgililerine saygılarımı ifade ediyor ve Silvan'ın kadınların aktif oldukları bir kent olmasını diliyorum."
Kadın Merkezi'nin iç donanımı için 52 bin 950 dolar bağışlayan Japonya Büyükelçiliği'ne teşekkür ettiklerini söyleyen Kaymakam Veysel Beyru, "Bugün burada Japonya Ankara Büyük Elçisi ve Belediye Başkanımız Fikret Kaya arasında işbirliğinin iki imzası atılmış olup, kadınlarımızın dolu dolu bir yaşam sürdürmelerinin temeli atılmıştır. Biz de bu kadınlarımıza dolu dolu bir hayat diliyoruz. Biz de aynı fedakarlığı göstererek kadınlarımızın bu projeden yararlanmasını sağlayacağız. İlçemize ve tüm kadınlarımıza hayırlı uğurlu olmasını diliyorum" dedi.
Protokolün imzalanmasının ardından Büyükelçi Abe, beraberindekilerle birlikte kadın merkezini ziyaret etti. Halk Kütüphanesi'ni de gezen Büyükelçi, burada ders çalışan öğrencilerle sohbet ederek Silvan'ın geleceğinin parlak olduğunu söyledi. Daha sonra tarihi mekanları gezen Büyükelçi Abe, Hasuni Mağaraları, Malabadi Köprüsü, Üstün Abi Konağı, Kırık Minare ve Atatürk Evi'ne hayran kaldı. Büyükelçi, gezilerinin ardından Kaymakam Veysel Beyru'yu makamında ziyaret ederek, projeye verdiği destekten dolayı kutladı. Belediye Başkanı Fikret Kaya, Büyükelçi'ye Silvan tarihini içeren tablo hediye ederken, Büyükelçi Abe de, Kaymakam Beyru ve Belediye Başkanı Kaya'ya küçük bir hediye kutusu verdi. Kaymakam Beyru tarafından Büyükelçi ve beraberindekilere yemek ikram edildi; Büyükelçi Abe, yemeklerin çok lezzetli olduğunu söyledi.
Japonya'nın Ankara Büyükelçisi Tomoyuki Abe, yemeğin ardından Diyarbakır'a hareket etti.
İha
Yayın Tarihi : 28 Mart 2007 Çarşamba 20:37:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?