2
Mayıs
2024
Perşembe
DİYARBAKIR

Kaç kafatası bir manşet eder?

Zaman Genel Yayın Müdürü Ekrem Dumanlı, bugün köşesinde medyanın bazı konularda sessiz kalmasını çok sert bir yazıyla eleştirdi.

12 Eylül işkencelerinden hesap sorulacak olmasının ya da Diyarbakır'da JİTEM'in bahçesinde bulunan 11 kafatasının neden gazete manşetlerine taşınmadığını sorgulayan Dumanlı "Dünyanın en özgürlükçü mesleği olan gazeteciliği yaparken insanlar neden cuntalara boyun eğer?" diye sordu.

İşte Dumanlı'nın köşesinden o eleştiri:

"Eskiden JİTEM binası olarak kullanılan bir yapının çevresinde Kültür ve Turizm Bakanlığı bir kazı yapıyor. Aman Allah'ım! Binanın etrafından kafatasları ve insan kemikleri çıkıyor. Savcılık olaya el koyuyor ve soruşturma genişletilerek sürdürülüyor. Bulunan kafatası sayısı 11'e yükseldi. Korkunç bir hadise! Kadim medyada ise tık yok.

Düşünün; benzer bir olay Batı'da yaşansa o ülkelerin medyası bu kadar ilgisiz davranır mı? Devlete ait bir güvenlik binasının bahçesinden değil 11; bir ceset bile çıkarılsa hadise manşetlere taşınmaz mı? Televizyonlar günlerce yayın yapmaz mı? Bizdeki basının bir bölümü niçin bu kadar suskun? İş derin devlete gelip dayanınca, o derin yapının icraatları birer birer ortaya çıkınca kadim medyanın suskunluğu artıyor.

(...) Dünyanın en özgürlükçü mesleği olan gazeteciliği yaparken insanlar neden cuntalara râm olur? Niçin hukukun askıya alındığı ara dönemlerden hesap sorulduğunda o muazzam gelişmelere gözlerini kapatır? Bu soruların cevabı doğru verilmedikçe bu ülkede demokrasinin mesafe alması mümkün değil. Darbeler asla sadece askerlerin yaptığı hukuk dışı bir eylem olmadı; o sürece iş dünyası ve medya âlemi destek verdi hatta çoğu zaman teşvik ve tahrik etti.

Bugün 12 Eylül'den yargı yoluyla hesap soruluyor. Belki yarın 28 Şubat'tan da sorulacak. Bilemiyorum; 27 Nisan'ın sığaya çekildiğini de görebilecek miyiz? Ara dönemlerden hesap sorulması ihtimali bazı medya yöneticileri için bir kâbusa dönüşüyor. O kâbusu itiraf etmek yerine o günkü sorumluluğu unutturmak için barajı çok öne kurup, Ergenekon tutuklularını kendine kalkan gibi kullananlar var."

 

...
Yayın Tarihi : 16 Ocak 2012 Pazartesi 12:26:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?