7
Mayıs
2024
Salı
DİYARBAKIR

KADEM kapatılmasın

Sur içinde yaşayan kadınların sosyo-ekonomik hayat standartlarını yükseltmek amacıyla Sur Belediyesi ve Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'nın desteğiyle kurulan Kadın Destek Merkezi (KADEM) hacizler yüzünden kapatılmayla karşı karşıya kaldı.

Bir süre önce açılışı yapılan ve Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı ile Diyarbakır Sur Belediyesi'nin desteğiyle Hasırlı Mahallesi'nde tarihi bir evde kurulan KADEM'in proje karşılığı şartlı para olarak ödenen Sur Belediyesi'nin hesaplarına haciz konulması üzerine kapatılmasıyla karşı karşıya kalması mahalle sakinleri kadınları isyan ettirdi. Kadınlar adına Sur Belediyesi Çevre Koruma Müdürü ve Proje Sorumlusu Leyla Sime Durmaz tarafından yapılan basın açıklamasında şöyle denildi:

"Belediyemizin Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından finanse edilen Kadın Destek Merkezi Projesi (KADEM), Mayıs 2009 ayı itibariyle faaliyetlerine başladığı ve bu süreç içerisinde yürütülen faaliyetler daha önce kamuoyu ile paylaşılmış, basında geniş yer almıştı. Sur içinde yaşayan dezavantajlı, göç mağduru kadınlar ve okul öncesi 3-6 yaş grubu çocuklarına yönelik olan projemiz, Sur ilçemizde büyük heyecan yaratmış ve büyük ilgi görmüştür. Bu proje ile birlikte 100'lerce kadın kursiyer biçki-dikiş, makine nakışı, okuma -yazma, yemek pişirme ve sunma alanlarında eğitim görmeye ve gündelik yaşamlarına öğrendikleri bilgileri yansıtmaya başlamışlardır.

Kursa katılan anneler okul öncesi çocuklarını da merkezimizdeki çocuk oyun odasına getirmekte, anneler kurs gördüğü sürede çocuklar da eğitici ablalar gözetiminde oyunlar oynamakta ve sosyalleşmektedirler. Yine proje kapsamda bölgemizde yaşanan göç ile yerini ve tüm yaşantısını değiştirmek zorunda kalan kadın kursiyerlerimize, yaşadıkları olumsuzlukları ve psikolojik travma sonrası tahribatların onarılması amacıyla psikolojik danışma hizmeti de verilmektedir. Bu tür çalışmaların bölge insanı için ne kadar önemli olduğu açıktır. Belediyemiz böylesi bir projeyi, kapsamını genişletilerek daha geniş halk kitlelerine sunmayı amaçlanmışken, belediyemizin elinde olmayan nedenlerden dolayı proje kapsamındaki çalışmaları durdurma aşamasına gelmiştir.

Projenin durdurulma aşamasına gelinmesindeki neden ise, belediyemize karşı düzenlenen hukuka aykırı haciz kararlarıdır. Bu haciz işlemleri maalesef ki hacze kabil olmayan hesaplara ve mallara yöneliktir. Örnek verecek olursak Hizmet-İş Sendikasının ve Belediyemize yeni bağlanan belde belediyelerinde çalışan işçilerin açmış olduğu takip sonucu icra müdürlüğünce yürütülen işlemlerde 5393 sayılı belediye yasasının 15.maddesine aykırı olarak proje karşılığı şartlı para olarak ödenen hesaplarımıza bloke konulmuş ve projemiz durdurulma aşamasına gelmiştir. Belediyemiz kıt imkanlarıyla birçok sorunla boğuşurken bu proje gibi yürütülmesi büyük önem taşıyan projelere de katkı sağlamaktadır.

Ancak projenin harcamaları esnafa ödenemediğinden istemediğimiz şekilde esnaflarımızla sıkıntı yaşanmaktadır. Her ne kadar söz konusu hukuka aykırı haciz işlemlerine karşı ilgili mahkemelere şikayette bulunulmuş ise de yargılama süreci zaman gerektirdiğinden proje kapsamında istihdam edilen eğitmen ve personelin maaşları ödenememekte,kurs uygulamaları için gerekli malzeme alınamamaktadır. Belediyemizce yürütülen, toplumsal eğitime ve sosyalleşmeye katkı sunan projelerden biri olan Kadın Destek Merkezi Projemiz hukuka aykırı bir şekilde bloke edilen hesabının kullanılamamasından kaynaklı faaliyetlerinin durdurulmasıyla karşı karşıyadır. Bu uygulama projemizden faydalanan yüzlerce kadın, 3-6 yaş grubu çocuklarının ve 4 eğitmen,1 psikolog ve 1 hizmet görevlisinin mağduriyetini doğuracağı gibi, projemizin finansörü ve ortağı olan Sosyal

Yardımlaşma Ve Dayanışma Vakfının da hedeflediği hizmetlerinin aksamasına neden olacaktır. Belediyemiz icraya taraf olan kurum ve şahıslarla uzlaşma çabası içerisine girmiştir.Ancak avukatların tutumu bu uzlaşma çabasının önünde engel teşkil etmiştir. Gelişen bu durumları kamuoyu ve basınımızın bilgisine sunmayı ve ilgilileri tarafından bilinmesi gerektiği düşüncesiyle bu açıklamayı yapmaya ihtiyaç duyduk".
 

iha
Yayın Tarihi : 26 Temmuz 2009 Pazar 14:01:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?