7
Mayıs
2024
Salı
DİYARBAKIR

Kadına şiddeti önleme çabası

Diyarbakır'ın Bağlar Belediye Başkanı Yurdusev Özsökmenler, bölgenin intihar, cinayetler ve dayakla anıldığını belirterek
"Erkekler, kadına karşı ateşkes ilan etmelidir" dedi. 

Bağlar Beldesi Belediyesi ile Kadın Platformu tarafından ortaklaşa düzenlenen "25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü" toplantıları sürüyor. 5 Nisan Mahallesi'nde düzenlenen toplantıya İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Başkan Yardımcısı Reyhan Yalçındağ, Uluslararası Af Örgütü Üyesi Avukat Semire Nergiz ve Avukat Ayla Akat katıldı. Çok sayıda erkeğin katıldığı toplantıda konuşan Bağlar Belediye Başkanı Yurdusev Özsökmenler, kadın sorununu hep kadınlarla tartıştıklarını, ancak bu kez erkeklerle tartışmak istediklerini söyledi. "Anayasal vatandaşlık haklarımızı istiyoruz, şiddete uğruyoruz. Eve gidiyoruz, kadına şiddet uyguluyoruz. Kadın çocuğuna şiddet uyguluyor, çocuk da hayvanlara şiddet uyguluyor" diyen Özsökmenler, Türkiye için istenilen demokrasinin önce aile içinde istenilmesi gerektiğini söyledi. 

Namus cinayetleri yaşandığını belirten Özsökmenler, şiddetin bir an evvel durmasını istedi. 'Başkasının sana yapmasını istemediğin şeyi sen de başkasına yapma" sözüne dikkat çeken Özsökmenler, dünyanın her yerinde kadınların şiddet gördüğünü anlattı. 

Kadın sorununun ciddi bir mesele olduğunu anlatan Başkan Yurdusev Özsökmenler, şiddete uğrayan birçok kadının kadın kurumlarına başvurduğunu söyledi. Buna dur demenin zamanı geldiğini belirten Özsökmenler, önüne geçilmezse şiddetin hayatın bir parçası olacağını anlattı. "Eğer bir sorun varsa onun çözümü, bazen kendimizi karşımızdakinin yerine koyarak çözülür" diyen Özsökmenler, "Bölge intiharlar, cinayetler ve dayakla anılır oldu. Bu kent, bu kadınlar bunu hiç hak etmiyor" ifadelerini kullandı. Özsökmenler, şiddetin her türlüsüne bundan böyle karşı duracaklarını söyledi. 

DÜNYANIN BİRÇOK YERİNDE KADINLAR ÖLDÜRÜLÜYOR
Av. Reyhan Yalçındağ ise sadece bölgede değil dünyanın birçok yerinde kadınların öldürüldüğünü söyledi. İHD'ye sadece köyleri yakılan, yıkılan insanların başvurmadığını ifade eden Yalçındağ, şiddete uğrayan kadınların da yoğunlukla başvurduğunu anlattı. Kendilerine ulaşamayan birçok kadının intihar ettiğini belirten Yalçındağ, şöyle konuştu: "Bölgenin çoğu göç mağduru. Bölgede yaşanan travmayı biliyoruz. Ancak el ele verirsek bu sorunun çözümünü geliştirebiliriz" 

İşkencenin, sadece elektrik ve tazyikli su olmadığına değinen Yalçındağ, tokat atmanın da, hakaret etmenin de, fikir alış verişinde bulunmamanın da işkence olduğunu söyledi. Kadının boşanmadan da hakları olduğuna dikkat çeken Yalçındağ, "Erkek evden uzaklaştırılabilir, varsa silahı elinden alınabilir" bilgisini verdi. Halen bu coğrafyada ciddi bir demokrasi ve barış sorunu olduğunu öne süren Yalçındağ, onurlu bir yaşamın şiddetsiz bir toplumla olabileceğini ifade etti. 

Av. Ayla Akat ile Uluslararası Af Örgütü'nden Av. Semire Nergiz de birer konuşma yaptılar. 

İŞ OLMAZSA KADINI DÖVERİM
Toplantıya katılan erkekler ise, bölgede işsizlik sorununun yaşandığını ve şiddetin de bu sorundan kaynaklandığını savundu. İlginç konuşmalara sahne olan toplantıda bazı erkeklerin, "İş olursa ben kadını dövmem. Ama eğer eve ekmek götüremiyorsam, onun boğazını da sıkarım, onu döverim de" diye konuştu. 

Toplantı esnasında polis kamerasının görüntü aldığını gören Belediye Başkanı Yurdusev Özsökmenler, polislerin dışarı çıkmasını istedi. Kısa süre devam eden polis kamerası gerginliği, polislerin dışarı çıkmasıyla sona erdi.
iha
Yayın Tarihi : 24 Kasım 2006 Cuma 13:48:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?