3
Mayıs
2024
Cuma
DİYARBAKIR

'Kadına Yönelik Şiddete Son'

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi (DİKASUM), 25 Kasım 'Kadına Yönelik Şiddete Son Günü' kapsamında düzenledikleri etkinlikte kadınlara yönelik şiddeti tartıştı.

DİKASUM çalışanları Büyükşehir Belediyesi'nin Aziziye Mahallesi'ndeki Beyaz Kelebekler Çamaşırevi'nde 25 Kasım 'Kadına Yönelik Şiddete Son Günü' kapsamında etkinlik düzenledi. Mahalleli kadınların yoğun ilgi gösterdiği etkinlikte DİKASUM Koordinatörü Özlem Özen, 25 Kasım'ın 48 yıl önce Latin Amerika'da Dominik Cumhuriyeti'nde eşleri cezaevine konulan üç kız kardeşin diktatörlük rejiminin kolluk güçleri tarafından tecavüze uğrayarak uçurumdan atıldığı gün olduğunu söyledi. Tüm dünyada 'Kelebekler' olarak adlandırılan bu kadınların öyküsünü çıkış noktası olarak gördüklerini ve bu nedenle kendilerine 'Beyaz Kelebekler' ismini verdiklerini söyleyen Özen, DİKASUM'un 7 yıldır her alanda şiddete müdahale ettiğini belirtti. Kadına yönelik şiddet son bulana kadar mücadelelerini sürdüreceklerini vurgulayan Özen, "Sizlerle birlikte, sizin öncülüğünüzde sesimizi duyuracağız. Şiddetin her türlüsüne karşıyız ve bunu önleyecek kişilerin de kadınlar olduğuna inanıyoruz" diye konuştu.

Büyükşehir Belediyesi kadın çalışmalarından sorumlu Başkan Danışmanı Dilan Taşdemir de Kürtçe yaptığı konuşmada kadınların 3-5 yıl değil bin yıllardır şiddete maruz kaldığını belirterek, "Toplumda ve yaşamın her alanında kadına yönelik şiddet yaşanıyor. Bu, sadece bizim ülkemizde değil, dünyanın her tarafındaki kadınlar şiddete maruz kalıyor. Toplumda olduğu gibi aile içerisinde de şiddet yaşanıyor. Bu bizim gerçekliğimiz olmamalı. Hiçbir şey şiddetin gerekçesi olamaz. El ele verip şiddete dur demeliyiz" ifadelerini kullandı.

Taşdemir, Kürt kadınlarının daha özgün olarak kimlik ve dil sorunları bulunduğunu ekledi. Konuşmaların ardından sosyal hizmet uzmanı Halime Sarı Sabuncu hazırlamış olduğu sunumda kadına yönelik şiddetin çeşitleri ve bununla mücadele yöntemlerini anlattı. Sabuncu dünyanın herhangi bir ülkesinde yaşayan kadının şiddeti yaşayışıyla Türkiye'deki, Diyarbakır'daki kadının şiddeti algılayışının farklı olduğunu ve en doğru çözümü kendilerinin bulacağını söyledi. Daha sonra DİKASUM çalışanlarının hazırlayıp oynadığı üç ayrı skeç sahnelendi. İlk oyunda zorla evlendirilmek istenen genç bir kadının yaşadığı sıkıntılar, ikinci oyunda eşinden şiddet gören bir kadının DİKASUM'a başvurma süreci anlatıldı. Son olarak da eşinden cinsel şiddet gören kadınların kendilerine ve kız çocuklarına karşı olumlu yönde değiştiği ancak bunun bir rüya olduğu konusu ele alındı. DİKASUM Benusen Çamaşırevi'nde başlattığı etkinliklerini Hasırlı Çamaşırevi'nde devam ettirdi.

İHA
Yayın Tarihi : 21 Kasım 2008 Cuma 19:32:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?