5
Mayıs
2024
Pazar
DİYARBAKIR

Kadınlar için bir umut doğdu

Diyarbakır'da, Yenişehir Belediyesi tarafından zorunlu göç mağduru kadınların sosyal ve kültürel gelişimine katkı sağlamak amacıyla hazırlanan 81 bin 600 euroluk "Kadınlar İçin Bir Umut Projesi" start alıyor.


Yenişehir Belediye Başkan Yardımcısı Nevim Yakut Günay, projenin hayata geçirileceği İplik Mahallesi'nde kadınların toplumsal yaşamdan adeta tecrit olduklarını, bedensel ve ruhsal açıdan kendilerini işe yaramaz hissettiklerini söyledi. Yoksulluk sınırının altında yaşayan, kendi hak ve özgürlüklerinin bilincinde olmayan, üretimden kopuk olduğu için eşine bağımlı yaşayan kadınları hedef kitle olarak belirlediklerini dile getiren Günay, toplumsal yaşamda kendini ifade edemeyen bu kadınların tüm zamanlarını ev işleri ve çocuklarına bakarak geçirdiği için edilgen hale geldiğini belirtti. İplik Mahallesi'ndeki bu tabloyu değiştirerek, kadının statüsünü yükseltmeyi amaçladıklarını kaydeden Günay, şunları söyledi:


"Bu kapsamda 100 kadına 6 ay boyunca, 120 saatlik okuma-yazma eğitimi verilecek. 30 kadına, 3 ay boyunca ilkokul düzeyinde 180 saatlik ikinci derece okuma-yazma eğitimi verilecek. Eğitim programı kapsamında aile içi ilişkiler, hijyen, aile planlaması, aşılar, çocuk yetiştirme, güvenli annelik, kadın hakları gibi başlıklar altında 12 eğitim semineri düzenlenecektir. Kadınların bu eğitim faaliyetlerine daha kolay katılımının sağlanması için 0-6 yaş grubundaki çocuklarına yönelik olarak çocuk odası düzenlenecektir. Kadınları eve bağlayan en temel engellerden biri olan çocuklar, çocuk gelişim uzmanları gözetiminde, sosyal ve kültürel aktivitelerle sağlıklı bir gelişim imkanı bulacaklardır. Program kapsamında istihdam edilecek bir psikolog, 12 ay boyunca kadınlara psikolojik danışmanlık hizmeti verecektir."


Kadınların sosyal hayata katılımının teşvik edilmesi için bir dizi sosyal faaliyet yürüteceklerini de açıklayan Günay, "Her eğitim grubu, bir defa sinemaya, bir defa tiyatroya götürülecektir. Ayrıca tüm katılımcı kadınlar için proje sonunda il dışındaki tarihi bir mekana günübirlik turistik gezi düzenlenecektir" diye konuştu.


Proje, yoğun göç alan İplik Mahallesi'nde temel eğitim alamayan 20 yaş üstü kadınların sosyal dönüşümünü amaçlıyor. Avusturya Kalkınma Ajansı (ADA) ile Avusturya merkezli yardım kuruluşu WADI'nin 81 bin 600 euroluk destek sunduğu proje kapsamında kadınlara okuma-yazma kursları verilecek, günlük hayatta ihtiyaç duyulan konularda eğitim seminerleri düzenlenecek, sosyal yaşama entegrasyonları için çeşitli sosyal faaliyetler hayata geçirilecek.

İHA
Yayın Tarihi : 11 Eylül 2007 Salı 16:13:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?