5
Mayıs
2024
Pazar
DİYARBAKIR

Kadınlar için bir umut projesi

Diyarbakır'ın Yenişehir Belediyesi, Epi-Dem ile Avusturya WADI Derneği tarafından hazırlanan "Kadınlar İçin Bir Umut Projesi" start aldı.

Proje Koordinatörü Gülcan Yalçın Tantekin, Avusturya Kalkınma Ajansı (ADA), Viyana Belediyesi ve diğer kuruluşların mali destek sunduğu proje kapsamında ilk etapta 70 kadının okuma-yazma kurslarına katılım için başvuruda bulunduğunu, bunlardan 50'sine 2 sınıf halinde eğitim vermeye başladıklarını söyledi. Kadınlara günlük hayatta karşılaştıkları sorunlara yönelik olarak 12 başlık altında seminerler vereceklerini belirten Tantekin, meme kanseri ve aile hukuku başlıkları altında düzenledikleri seminerlerin büyük ilgi gördüğünü kaydetti. Kadınların projeye katılımının kolaylaştırılması için çocuklar için de çocuk odası oluşturduklarını, 3-6 yaş grubundaki çocuklara burada eğitsel faaliyetler düzenlendiğini dile getiren Tantekin, kadınlara yönelik bu faaliyetlerin sinema, tiyatro gibi sosyal etkinlikler ve psikolojik destek uygulamalarıyla destekleneceğini kaydetti. Tantekin, 100 kadına okuma-yazma öğretilmesi, 30 kadına ilkokul düzeyinde eğitim verilmesini öngören projenin İplik Mahallesi'nde sosyal dönüşüm çabalarına önemli bir katkı sunacağını ifade etti.

Bu arada projenin koordinasyonundaki Avusturya WADI Derneği'nden 3 kişilik heyet de Diyarbakır'a gelerek, çalışmaları yerinde inceledi. Oslo Üniversitesi'nde öğretim görevlisi olan Theressa Sandrup, Nerina Weiss ile kuruluşun temsilcisi Kıymet Ceviz'den oluşan heyet, İplik Mahallesi'ni gezerek projeye katılan kadınlarla birebir görüştü. Ardından Yenişehir Belediye Başkanı Fırat Anlı ile Başkan Yardımcısı Nevim Yakut Günay'ı ziyaret eden heyet, projenin gidişatından hayli memnun kaldıklarını belirtti.

Özellikle zor şartlara rağmen kadınların öğrenme isteğinden ve projeye aktif katılımından çok etkilendiklerini dile getiren heyet üyeleri, projeyi başarıyla yürüten proje ekibine teşekkür etti. Heyet, sunulacak yeni bir kadın projesine destek vermek istediklerini de açıkladı.

Yenişehir Belediye Başkanı Fırat Anlı ise, sunulan maddi ve manevi destek için teşekkür etti. Anlı, kadınların sosyal gelişimini amaçlayan projelere bundan sonra da öncelik vermeye devam edeceklerini söyledi.

Proje, yoğun göç alan İplik Mahallesi'nde sosyal yaşama aktif olarak katılamayan kadınlara okuma-yazma kursları, iletişim, sağlık ve hukuk konularında eğitim seminerlerinin verilmesi, toplumsal yaşama entegrasyonları için çeşitli sosyal faaliyetlere katılımlarının sağlanması, göçün oluşturduğu travmanın giderilmesi için psikolojik destek sunulmasını öngörüyor.

İHA
Yayın Tarihi : 22 Kasım 2007 Perşembe 17:40:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?