4
Mayıs
2024
Cumartesi
DİYARBAKIR

Kalaşnikoflu savcıya 4 yıl hapis

DİYARBAKIR’ın Hazro İlçesi’nde 9 yıl önce görev yaparken adli emanetteki kalaşnikof tüfeği evinde bulundurduğu ve zimmetine geçirdiği iddiasıyla mesleğinden ihraç edilen eski cumhuriyet savcısı 42 yaşındaki Mustafa Turhan, 4 yıl 2 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Kalaşnikof tüfeği bulundurmaktan ceza verildiği belirtilen Turhan, zimmet suçlamasından ise beraat etti. Bu kalaşnikof tüfekle savcının sevgilisinin ölümüne neden olduğu öne sürülen kız kardeşi 40 yaşındaki Havva Turhan da 15 yıl hapse mahkum edildi.

Eşinden boşanan Adana eski cumhuriyet savcısı Mustafa Turhan’ın kız kardeşi Havva Turhan, 8 Temmuz 2005’te, evin temizliğine karışmadığı ve çocuklara bakmadığını iddia ettiği ağabeyinin sevgilisi Adıyaman 5 Nolu Sağlık Ocağı’nda görevli laborant 38 yaşındaki Sevgi Akkaya’ya evdeki kalaşnikof tüfekle ateş etti. 2’nci kattaki dairenin mutfak balkonundan atlayarak kaçmak isteyen Akkaya baş üstü düştü. Kolundan da silahla yaralanan Akkaya götürüldüğü hastanede öldü.

BİRLİKTE YARGILANDILAR

Havva Turhan tutuklanıp Adana 4’ncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde ömür boyu hapis cezası istemiyle yargılanırken, olayda kullanılan kaleşnikofu savcı ağabeyi Mustafa Turhan’ın görev yaptığı Diyarbakır’ın Hazro İlçesi’nde adli emanetten alıp zimmetine geçirdiği iddia edildi. Meslekten ihraç edilen savcı Turhan hakkında da aynı mahkemede 20 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

SAVCIYA 4 YIL, KIZ KARDEŞİNE 15 YIL

Savcı ve kız kardeşinin birleştirilen davalarına karar verildi. Karar duruşmasına Havva Turhan katılırken, savcılıktan ihraç edilen tutuksuz yargılanan ağabeyi Mustafa Turhan ise gelmedi. Havva Turhan, son savunmasında yeğenlerine hakaret ettiği için ağabeyinin sevgilisi Akkaya ile kavga ettiklerini belirterek, “Tezgahın üzerindeki silahı ikimiz de almaya çalıştık. Bu sırada silah ateş aldı. Sevgi balkondan atlayarak kaçtı. Balkondan aşağıya baktığımda bana gülüyordu ‘yeter artık’ diyerek silahı ateşledim” dedi.

Eski savcı Turhan ise daha önce verdiği savunmasında, sevgilisi Akkaya’nın öldürülmesinde de kullanılan kalaşnikof tüfekle ilgisinin olmadığını belirterek, “Tüfeğin kime ait olduğunu bilmiyorum” demişti.

Mahkeme heyeti, eski savcıya kalaşnikof silah bulundurmaktan 5 yıl hapis cezası verdi. Duruşmadaki iyi hali nedeniyle bu ceza 4 yıl 2 ay hapis cezasına indirildi. Zimmet suçundan ise eski savcıya beraat kararı verildi. Eski savcının kardeşi ise ‘kasten adam’ öldürmek suçundan önce ömür boyu hapis cezasına mahkum edildi. Ağır tahrik altında bu suçu işlediği ve duruşmadaki iyi hali nedeniyle cezası 15 yıl hapis cezasına indirildi.

Karar sonrası, Havva Turhan verilen cezaya saygılı olduğunu söylerken, eski savcı Turhan’ın avukatı Ahmet Kaya ise duruşma çıkışı, karara itiraz edeceklerini belirterek, “Savcıya, kalaşnikof evinde bulunduğu için ceza verildi. Kime ait olduğu belli değil. Biz, silahı ölen Sevgi’nin eve getirdiğini iddia ediyoruz” dedi.
Hürriyet
Yayın Tarihi : 11 Ocak 2007 Perşembe 17:24:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?