7
Mayıs
2024
Salı
DİYARBAKIR

'Kalofrifer kazanları doğru yalkılmıyor'

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Memduh Iğırcık, yakıt kalite kontrolü için gittikleri bin 300 apartmanın genelinde doğru yakım tekniğinin kullanılmadığını gözlemlediklerini söyledi. 

Askeri lojmandaki kalorifer kazanının patlaması ve 8 kişinin ölümüyle sonuçlanan facia, kalorifer kazanlarını yakan konut işçilerinin eğitim sorununu da gündeme getirdi. Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Memduh Iğırcık, yakıt kalite kontrolü yaparken, bilgisiz olan konut işçilerini eğittiklerini söyledi. Kalorifer kazanlarının denetiminin Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ve onun taşra teşkilatlarının görevi olduğuna dikkat çeken Iğırcık, patlamanın ya askeri lojmanda olduğu gibi vana kapatılarak buhar sıkışmasıyla ya da yakıttan çıkan gaz sıkışmasıyla meydana geldiğini belirtti. Önce apartman yöneticisi ve konut işçilerini uyarmak ve bilgilendirmek amacıyla bildiri dağıttıklarını belirten Iğırcık, daha sonra yakıt kalitesinin kontrol için bin 300 apartmana gittiklerini ifade etti. Ekiplerinin konut işçilerine kalorifer kazanını nasıl yaktığını sorduğunu anlatan Iğırcık, konut işçilerinin genelinin doğru yakım tekniğini kullanmadığını gözlemlediklerini söyledi. 

Konut işçilerine yakıtı doğru yakma yöntemini anlattıklarını dile getiren Iğırcık, "Bir konut işçisi 4-5 ayrı apartmanın kaloriferini yakıyor. Dolayısıyla bir kazana üst üste kömür doldurup öbür apartmana geçiyor. Bu da birçok soruna neden oluyor" şeklinde konuştu. Iğırcık, "Kömürün doğru yakılmaması halinde birincisi kömürden istenilen ısı elde edilmiyor. İkincisi kömürün önemli bir bölümü yanmadan külleşiyor ve büyük kayıp meydana geliyor. Üçüncüsü üst üste atılan kömür, yoğun karbon monoksit çıkarıyor" dedi. 

Kömür Tevzi Sahası'ndan çıkış yapan kömürün 70 bin ton olduğunu belirten Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Iğırcık, apartman kontrollerinde şüphelendikleri 70 apartmanda kömür, 209 apartmanda da sıvı yakıt numunesi aldıklarını ve bunları laboratuarda incelediklerini sözlerine ekledi.
İHA
Yayın Tarihi : 14 Aralık 2006 Perşembe 14:23:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?