7
Mayıs
2024
Salı
DİYARBAKIR

Kalp deliği ameliyatsız kapatıldı

TÜRKİYE'DE İLK DEFA 4 SANTİMLİK KALP DELİĞİ AMELİYATSIZ KAPATILDI

Dicle Üniversitesi Hastanesi başarılı anjiyo uygulamalarına devam ediyor. 4 santim genişliğindeki kalp deliği ameliyat yapılmadan kapatılırken Üniversites Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Sıddık Ülgen, Türkiye'de ilk defa bu büyüklükteki bir kalp deliğinin açık kalp ameliyatı yapılmadan anjiyo ile kapatıldığını belirtti.

Diyarbakır'ın Çermik ilçesinden Dicle Üniversitesi Hastanesi'ne gelen Ayten Fidan(50); çocukluğundan bu yana kalbinin delik olduğunu, hastalığının son 15 yılda daha da ağırlaştığını belirterek; "Nefes alıp vermekte zorluk çekiyor, ayağa kalkamıyordum. Hastalığım dayanılmaz bir hal alınca son çareyi Dicle Üniversitesi Hastanesi'ne gelmekte buldum" şeklinde konuştu.

5 çocuk annesi olan Ayten Fidan, duygularını şöyle dile getirdi:

''Bu hastalıktan çok çekmiş olan biri olarak birçok hastaneye başvurdum. En son Dicle Üniversitesi Hastanesi'ne geldim. Buradaki doktorların yakın ilgisi bana güven verince geçtiğimiz Pazar günü işleme alındım. Bir gün sonra da beni taburcu ettiler. Şimdi çok iyiyim ve rahat nefes alıp veriyorum. Ayağa kalkabiliyor, çok rahat yürüyebiliyorum. Sıddık Hoca ve ekibinin Diyarbakır'da görev yapmaları benim ve benim gibi hastalar için gerçekten çok büyük bir şans, buradan hocamıza ve ekibine çok teşekkür ediyorum.''

ÇOK ZOR BİR VAKA

Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Sıddık Ülgen, ''Hastamız Ayten Fidan'ın kalp deliği 4 santim genişliğindeydi. Normal kalp delikleri bir buçuk veya iki santim olur. Bu kadar büyük delik ancak açık kalp ameliyatı ile kapatılabilir. Fakat açık kalp ameliyatı riskli oluşu ve hastanın da açık kalp ameliyatını istememesi üzerine şemsiyeleme yöntemi ile kalp deliğini kapattık.

Bu girişimi ben, ekibim ve Bezmi Alem Üniversitesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ömer Göktekin ile ortaklaşa gerçekleştirdik. Kalp deliklerinin genişliğinden dolayı çok zor bir vakaydı. Ama yine de işlemi başarıyla gerçekleştirdik. Türkiye'de ilk defa bu kadar geniş bir kalp deliği açık kalp ameliyatı olmaksızın kasık damarından girilerek şamsiyeleme yöntemiyle kapatıldı'' şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 18 Ekim 2010 Pazartesi 11:20:02
Güncelleme :18 Ekim 2010 Pazartesi 12:49:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?