4
Mayıs
2024
Cumartesi
DİYARBAKIR

Kanalizasyon suları akarsu ve arazilere gidiyor

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde bulunan 195 belediyeden 111’inde kanalizasyon şebekesi bulunurken, 78 belediyenin kanalizasyon şebekesi bulunmuyor. Sadece 6 belediye kanalizasyon atıklarını arıtırken, diğer belediyeler atıkların büyük bir bölümünü arazi ve akarsulara bırakıyor.

Devlet İstatistik Enstitüsü (DİE), belediyelerin 1 yıllık kanalizasyon anketi sonuçlarını açıkladı. DİE verilerine göre, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki 9 ilde 195 belediye bulunuyor. Bölgedeki belediyelerin 111’inde kanalizasyon şebekesi bulunurken, 78’i bu hizmetten yoksun.

Bölge belediyelerinden sadece 6’sı kanalizasyon atıklarını arıtma imkanına sahip. Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Mardin, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak, Batman ve Kilis illerinde bulunan ve 4 milyon 695 bin 645 kişinin yaşadığı 195 belediyenin bir yıllık kanalizasyon atık miktarı, 550 milyon metreküp.

4 milyon 695 bin 645 kişinin yaşadığı belediye alanlarında kanalizasyon atıklarının büyük bölümü, arıtılmadan arazi ve akarsulara bırakılıyor. Bölgede sadece 6 belediyede bulunan arıtma tesisinde, kanalizasyon atıkları arıtıldıktan sonra doğaya bırakılıyor. Adıyaman’da kanalizasyon atıklarının büyük miktarı Atatürk Baraj Gölü’ne boşaltılırken, Diyarbakır’da ise atıklar, akarsulara deşarj ediliyor. Gaziantep ilinde de akarsular ve araziler, kanalizasyon atıklarının boşaltıldığı yerler oldu.

Mardin, Siirt, Şanlıurfa, Batman, ve Şırnak illerinde de kanalizasyon atıklarının deşarj edildiği yerler akarsu ve araziler oldu. Bölge illerinden sadece Kilis’te kanalizasyon atıkları foseptik çukurlarına boşaltıldı.

İHA
Yayın Tarihi : 12 Haziran 2005 Pazar 15:58:03
Güncelleme :18 Haziran 2005 Cumartesi 16:24:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
adnan korkmazcan IP: 85.99.81.xxx Tarih : 12.06.2005 16:36:07
allah aşkınıza bu bilgileri hangi yanlış kaynaktan alıyorsunuz bölge illerinden sadece kilis'te kanalizasyon atıkları foseptik kuyularına boşaltıldığını yazmışsınız.KÜLLİYEN YALAN.Kiliste 20 yıl önce arıtma tesisinin yeri kamulaştırılmış olmasına rağmen bugüne kadar hiçbir hükümet ve belediye döneminde bir çivi bile çakılmamıştır.Ayrıca kilisin kanalizasyon suyu yıllardır Kilisin sebze bahçelerinin çoğunlukta olduğu keferrahim Köyününde içinden geçip suriye topraklarına geçen dereye akıtıldığı herkes tarafından bilinen bir gerçektir.Ve bu konuyla ilgili olarak Kilis te her dönem tifo ve kolera salgının dan geçilmez ayrıca içinden geçtiği keferrahim(İnanlı)Köyünde kanser ve hepatit hastalığı had safhada olduğuda sabittir.Bu Konu Suriye tarafınında çoğu zaman tepkisini çekmekte olup konuyla ilgili defalarca resmi makamlarımıza uyarıları olmuştur.Bilgilerinize!