3
Mayıs
2024
Cuma
DİYARBAKIR

Kanalizasyon tıkanmasına 5 milyon

Diyarbakır Su ve Kanalizasyon İdaresi (DİSKİ) Genel Müdürü Yaşar Sarı, kentin kanalizasyon şebekesine atılan çöplerden doğan arızaların giderilmesi için yılda yaklaşık 5 milyon YTL harcadıklarını belirterek, kentin kalkınmasında kullanılacak bu büyük miktarı kanalizasyona gömmek zorunda kaldıklarını söyledi.

Kentlerin ana damarları olarak değerlendirilebilecek kanalizasyon sistemlerinin çöplerle tıkanması sonucu meydana gelen arızaların giderilmesi oldukça zor ve pahalı bir iş. Diyarbakır'da her yıl tıkanan kanalizasyonların açılması için yaklaşık 5 milyon YTL para harcanıyor. Kentin çeşitli bölgelerinde çocuk bezi, kalitesiz tuvalet kağıdı, bez parçaları, ayakkabı, yağ ve boruları tıkayabilecek yabancı maddeler nedeniyle DİSKİ Kanal Daire Başkanlığı ekipleri 24 saat aralıksız çalışıyorlar. Sekiz ayrı vidanjör ekibi ve kanal görüntüleme sistemiyle donatılmış araçlarının kentin her yerinde tıkanan boruları açmak için 24 saat boyunca çalıştıklarını belirten DİSKİ Kanal Daire Başkanı Nihat Baykal bu tempolarına karşın arızalara yetişmekte güçlük çektiklerini ifade etti. Telefon, dilekçe ve şifai olarak kendilerine iletilen ihbarları anında değerlendirdiklerini ve ekiplerini sorunlu bölgeye yönlendirdiklerini belirten Baykal, ayda ortalama bin 500 arızaya müdahale ettiklerini bunun da çok fazla işgücü ve maliyete yol açtığını belirtti.

DİSKİ Genel Müdürü Yaşar Sarı, kentteki kanalizasyon problemlerinin yüzde yüze yakın bölümünü çözdüklerini ve kentin en ücra noktasına kadar sokakta akan hiçbir kanalizasyonun olmadığını belirterek kentte yaklaşık 750 kilometreye yakın şebekenin olduğunu söyledi. 200 milimetre çapından 2 bin milimetre çapına kadar irili ufaklı kanalizasyon sistemimin tamamının Çarıklı'da bulunan Atıksu Arıtma Tesisi'ne akıtılarak arıtıldığı ve burada arıtıldıktan sonra Dicle Nehri'ne verildiğini hatırlatan Sarı, "Ancak özellikle belirtmek istiyorum kanalizasyon şebekelerimiz çok sık tıkanmaktadır. Küçük çaptaki borularda tıkanmalar yaşanmaktadır. Günlük ortalama ellinin üzerinde tıkanma yaşanıyor. Kanalizasyon şebekemize katı maddeler atılıyor. Çocuk bezinden tutun, toz bezleri, ayakkabı, terlik, naylon poşetlere kadar pek çok şey kanalizasyon sistemini tıkıyor. Şebekelerimizin eğimleri çok düşük bu nedenle hemen tıkanma meydana geliyor. Müdahale ekiplerimiz var, anında müdahale ederek arızayı gideriyoruz. Yine de yetiştiremeyebiliyoruz, çünkü bazı günler 100 arızaya gitmek durumunda kalıyoruz. Bu hem sağlık hem de ekonomi açısından zarar veriyor. Eğer şebekelerimizi ve bu tesislerimizi koruyabilirsek, herkes üzerine düşeni yerine getirirse, annelerimiz, kardeşlerimiz bu katı maddeleri atmazlarsa buraya harcadığımız parayı başka ihtiyaçlarımızı karşılamak için kullanabiliriz" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 1 Aralık 2008 Pazartesi 17:21:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?