7
Mayıs
2024
Salı
DİYARBAKIR

Kandil grubu DTSO'yu ziyaret etti

KANDİL GRUBU DTSO'DA

Kandil ve Mahmur Kampı'ndan gelen ve kendilerini ''Barış Grubu'' olarak adlandıran grup Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Başkanı Galip Ensarioğlu'nu ziyaret ederek, "Barışa katkı sunun" çağrısında bulundu. Grup sözcüsü M. Şerif Gençdal, Kürt sorununun TBMM'de tartışılmasını olumlu bulduklarını dile getirdi.

Demokratik açılım çerçevesinde Kandil ve Mahmur Kampı'ndan gelen grup DTSO Başkanı Galip Ensarioğlu ile görüştü. Ziyaret amaçlarının "Barış süreci''ni güçlendirmek olduğunu aktaran Grup sözcüsü M. Şerif Gençdal, "Barış sürecinin gelişmesi, demokratik, sivil siyasetin önünün açılması için dağdan iniş yaptık. Amacımız Türkiye'de kalıcı bir barış ortamının sağlanmasına katkıda bulunmak" dedi.

Kürtlerin hak ve özgürlüklerinin verilmesiyle barışın sağlanabileceğini ifade eden Gençdal, şunları söyledi: "Türkiye'de son bir yıl içinde yaşanan gelişmeleri olumlu ve önemli buluyoruz. PKK de sürece katkıda bulunmak için eylemsizlik kararı aldı. Bizler de sivil, demokratik siyasete katılmayı bir görev olarak görüyoruz. Bu gelişimizle barıştan yana tavır koyduk, samimiyiz, barışa inancımız tam. Ancak barışın zorlu olacağını da biliyoruz."

10-13 Kasım tarihleri arasında Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) Kürt sorununun tartışılmasını olumlu bulduklarını kaydeden Gençdal, CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen'in sözlerini ise, "CHP'nin kendi açıklamaları. Bu bir zihniyeti ifade ediyor" şeklinde değerlendirdi.

Gençdal, "Demokratikleşme ancak Kürt dilini, kültürünü, kimliğini güvence altına alan, yerel yönetimleri güçlendiren, demokratik siyasetin önünü açan sivil bir anayasa ile mümkün olur" ifadelerini kullandı.

DTSO Başkanı Galip Ensarioğlu ise, "Barışa en çok ihtiyaç duyduğumuz ve en çok yakın olduğumuz bu günlerde, barışa katkı için somut adımlar atılması açısından dönüşünüzü önemsiyoruz. Şüphesiz, Türkiye'nin başta Kürt sorunu olmak üzere demokrasisinden kaynaklı önemli sorunları vardır. Çözüm ilk defa TBMM çatısı altında tartışılıyor ve hükümet tarafından irade ortaya konarak çözülmek isteniyor. Barış; sabır, özveri, uğraş ister. Bu anlamda ülkenin doğusuyla batısı arasındaki algı farkını da çok iyi gözeterek empati kurmamız gerekir. Bu sebeple sizlerin de konuşacağı her cümle, yapacağınız her hareket bu sorumluluk bilincinde olması çok önemli. Kürt sorununu çözümü için Türkiye'nin geldiği noktayı çok iyi görmek gerekir. Var olan sorunlarımızı demokratik zeminde, siyasi ortamda artık tartışıp çözümü aramamız gerekir. Hak arama yöntemi olarak silahların bir daha kullanılmamak üzere gömülüp terk edilmesi barış sürecine en önemli katkıyı sunacaktır" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 23 Kasım 2009 Pazartesi 17:17:02
Güncelleme :24 Kasım 2009 Salı 12:55:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?