7
Mayıs
2024
Salı
DİYARBAKIR

Kandil'den gelenler hakim karşısında

Terör örgütü PKK'nın Irak'ın kuzeyindeki Kandil ve Mahmur kamplarından gelen 17 kişilik grubun yaptıkları basın açıklamasında örgüt propagandası yaptıkları için haklarında açılan davanın ilk duruşması yapıldı.

30 Aralık 2009 tarihinde İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi'nde düzenledikleri basın toplantısında, terör örgütünün propagandasını yaptıkları gerekçesiyle Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından haklarında soruşturma başlatılan Kandil ve Mahmur grubundan 17 kişi, ifade vermek üzere Diyarbakır Adliyesi'ne geldi. Diyarbakır Emniyeti adliye önünde geniş güvenlik önlemleri alırken, BDP'liler ifade veren PKK'lılara destek vermek için adliye önünde toplandı. Adliye çıkışı zılgıtlarla karşılanan PKK'lılar bir basın açılaması yaptı.

Grup adına açıklama yapan Gülbahar Çiçek, "Bir süre önce basın açıklaması yaptık. Bu basın açıklaması o süreçte yaşanan gerginliklerin önünü alma, barış ve demokrasi adına atılabilecek adımları tekrardan hatırlatmak, hükümete ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) bu duruma ilişkin duyarlılıklarını geliştirmek amacıyla bir basın açıklaması yapmıştık. Bu basın açıklaması soruşturmaya girdi. Soruşturma sürecinden sonra da bugün ilk davamız görüldü. 29 Haziran'da davamızın ikinci duruşması yapılacak. 17 arkadaşımız duruşmaya katıldı. Suçlama gerekçesi ise, yaptığımız basın açıklamasında örgüt propagandası yapmak, suç ve suçluyu övmek" dedi.

BİR SAAT İFADE VERDİLER

Terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan'ın cezaevi koşullarını gerekçe göstererek basın toplantısı düzenleyen grubun üyelerinden Gülbahar Çiçek, Mehmet Şerif Gençdağ, Lütfü Taş, Mustafa Ayhan, Vilayet Yakut, Nurettin Turgut ve Bülent Aka ve diğer 10 kişi Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı'na 1 saat ifade verdikten sonra adliyeden ayrıldı. Kandil ve Mahmur grubunun üyelerinin yaklaşık 1 saat süren ifadelerinde, sokak eylemlerini önlemek, yaşanan sorunun çözülmesi ve barışın geliştirilmesi amacıyla böyle bir açıklama yapma gereği duyduklarını belirttikleri öğrenildi.

İHA
Yayın Tarihi : 20 Nisan 2010 Salı 12:10:01
Güncelleme :20 Nisan 2010 Salı 13:27:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?