7
Mayıs
2024
Salı
DİYARBAKIR

Kanser hastası Uzun'a moral konseri

Diyarbakır'da, yakalandığı mide kanseriyle mücadele eden Yazar Mehmet Uzun'a moral vermek amacıyla bir konser düzenlendi. 

Dengbejlerin kitaplardaki sesi olan Mehmet Uzun için, Büyükşehir Belediyesi tarafından Dağkapı Meydanı'nda düzenlenen konserde "klam dinletisi" sunuldu. Etkinlikte Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, ilk kademe belediye başkanları, DTP il yöneticileri, sanatçı Servet Kocakaya, çeşitli sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ve edebiyat dostları Uzun'u yalnız bırakmadı. Mehmet Uzun ise, etkinliği kapalı devre sistemiyle hastane odasındaki televizyondan izledi. 

Uzun'un doktoru Diyarbakır Tabipler Odası Başkanı Adem Avcıkıran, yazarın tedaviye olumlu yanıt verdiğini söyledi. Avcıkıran, "Mehmet Uzun, benim çocukluk arkadaşımdır. O, hep bu topraklardan ilham aldı. Bu topraklardan aldığı moralle sağlığına kavuşacak. Bize getirildiğinde durumu kötüydü, ancak şimdi genel durumu iyi" şeklinde konuştu. 

Yazarın ağabeyi Ahmet Uzun ise, "Bu paha biçilmez misafirperverlik, Amed halkına yakıştı. Başta Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi olmak üzere tüm sivil toplum kuruluşlarına Mehmed Uzun'u kucakladıkları ve destek oldukları için teşekkür ediyorum. Bu karşılama, aynı zamanda birlik ve beraberliğin de simgesidir" ifadelerini kullandı. 

Etkinlikte Yazar Şeyhmus Diken ve Sidar Jir, Uzun'un "Nar Çiçekleri" adlı romanından Kürtçe ve Türkçe pasajlar okudu. Diken, "Mehmet Uzun, 30 yıl aradan sonra toprağına dönerek kalbimizin yarısını diğer yarısıyla buluşturdu" dedi. Uzun'un verdiği mesajı ileten Diken, Mehmet Uzun ayağa kalktığında, Diyarbakır'ı dünyanın üç önemli kültür merkezi olan Rodos, Selanik ve İsveç'in Godland kentinden sonraki 4. büyük kültür, edebiyat ve sanat merkezi haline getirebilmek için çaba sarf edeceklerini söyledi. 

Geceye katılanlar daha sonra, hastanenin 6. katındaki odasında yatan Uzun'a alkışlarla destek vererek el salladı, kadınlar da zılgıt çekti. Yazar Mehmet Uzun'un ise, odasının ışığını açıp kapayarak mesajı aldığını belirtmesi ve odanın camından el sallayarak sevenlerini selamlaması, duygulu anların yaşanmasına neden oldu. 

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, etkinliğin sonunda hastaneye giderek Uzun'u ziyaret etti. Ziyarette açıklamalarda bulunan Uzun, "İyileşince aralarında Harold Pinter, Günter Grass gibi yazarların da bulunduğu 40 kadar dünya aydınının buraya gelmesi için çaba sarf edeceğim. Diyarbakır'ı yazar, çevirmen ve edebiyatçıların 4. merkez kenti haline getirmek için uğraşacağım" diye konuştu. Baydemir de Uzun'a, hazırladıkları kültür ve kongre merkezi projesinin son aşamasına geldiğini ve 1-2 hafta içinde önerilerini almak için hastaneye geleceğini söyledi. Baydemir, "Senden söz aldığım gibi, kültür merkezinin açılışını birlikte yapacağız" dedi.
İHA
Yayın Tarihi : 25 Temmuz 2006 Salı 17:03:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?