5
Mayıs
2024
Pazar
DİYARBAKIR

Kapkaççı çocuklarla ilginç anket

Diyarbakır'da yakalandıktan sonra Emniyet Müdürlüğü Çocuk Şubesi'ne getirilen 50 kapkaççı çocuk üzerinden yapılan ve 6 ayda tamamlanan ankette, yüzde 42,9'u haksızlıklarla mücadele eden mafya babası olmak istiyor.


Diyarbakır'da kapkaça bulaşan çocukların rehabilitasyonu amacıyla kurulan Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü'ne bağlı Şehitlik Gözlem Evi, bir ilki gerçekleştirerek kapkaççı çocuklarla ilgili anket yaptı. Yakalandıktan sonra Emniyet Müdürlüğü Çocuk Şubesi'ne getirilen 50 kapkaççı üzerinden yapılan ve 6 ayda tamamlanan ankette yüzde 83.7'sinin köyden göç ettiği belirlenirken, yüzde 76'nın evine ayda en fazla 499 YTL para girdiği ortaya çıktı. Kapkaç yapan çocukların yüzde 40'ının babasının çalışmadığı öğrenilirken, yüzde 56'sının da gecekonduda oturduğu ortaya çıktı. Evden kaçanların oranının yüzde 69 çıktığı ankette, 'Evden kaçtıktan sonra istediklerini elde ettin mi?' sorusuna yüzde 79,6'sı "hayır", yüzde 24'ü ise "evet" cevabını verdi. Kapkaça bulaşan çocukların yüzde 46,9'u yeni yerleri arzu ettiği için evden kaçtığını söyledi. 'Aile içi şiddete maruz kalıyor musunuz?' sorusuna ise yüzde 73,5 "hayır" şeklinde yanıt verirken, yüzde 4'ü "evet", yüzde 22,4'ü ise "bazen" diye yanıt verdi.


Kapkaça karışma yaşının 9'a indiğinin tespit edildiği ankette, 'Suça kaç yaşında bulaştınız?' sorusuna 9-12 yaş grubu diyenler yüzde 38 çıkarken, 'İlk suçunuz neydi?' sorusuna yüzde 51'i kapkaç diye yanıt verdi. 'Bağımlılık yapan madde kullandın mı?' sorusuna yüzde 75,5'i "evet" dedi. Ankette kapkaççıların yüzde 40'ı karate filmi, yüzde 20'si ise magazin programlarını izliyor. Yine ankete katılan 50 kapkaççı çocuğun yüzde 42,9'u haksızlıklarla mücadele eden mafya babası olmak istiyor.


Anketin, Diyarbakır'da kapkaç suçuna bulaşmış erkek çocuklarla yapıldığını belirten Şehitlik Gözlem Evi Sorumlusu Halef Beren ve yardımcısı Sosyolog Mürsel Erk, "Bunların sosyo-ekonomik ve kültürel durumlarını, aile yapılarını ve suça bulaşmalarına yol açan sebepleri ortaya çıkarmak, ayrıca göç-çocuk suçluluğu ile madde kullanımı, çocuk suçluluğu ilişkisini göstererek sorunun çözümüne toplum bilimsel yöntemlerle katkıda bulunmak amacıyla hazırlanan bilimsel bir araştırmadır" dedi.


Kapkaç suçuna bulaştıkları gerekçesiyle Emniyet Müdürlüğü Çocuk Şubesi Müdürlüğü'nde 50 çocukla görüştüklerini söyleyen Sosyolog Mürsel Erk, "Kapkaç suçuna bulaşmış 50 çocuk üzerinden anket yaptık. Özellikle ebeveynlerin eğitim durumu, ebeveynlerin işi, ailenin ortalama aylık geliri, oturulan semt, göç olgusu, çocukların suça bulaşma nedenleri, evden kaçma, madde kullanımı-çocuk suçluluğu ve çocukların içine düştükleri duruma neden olan olgulara dikkat çekmek için yapılan bir çalışmadır. Yapılan anketin verilerine bakıldığında suç işleme yaşı 10 indi. Kapkaç suçuna bulaşan çocukların göçle gelen ve maddi durumları düşük ailelerin yoğun olarak ikamet ettikleri Bağlar ve Sur İçi semtlerinden geldikleri özellikle de eğitimden kopan çocukların içinde bulundukları sosyal çevrenin olumsuzluklarından dolayı kapkaç, yan kesicilik ve gasp suçlarına bulaştıkları sonucuna varılmıştır. Tüm çocuk suçları ele alındığında suçlu çocukların en çok suç işleme yaşının yaptığımız ankette de anlaşılacağı gibi 10-14 yaşları arasında olduğu düşünülürse konunun ne kadar eğitim kapsamına girdiği açıkça görülmektedir" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 30 Ağustos 2007 Perşembe 15:00:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?