7
Mayıs
2024
Salı
DİYARBAKIR

Kar, gözleri ve cildi tehdit ediyor

Dicle Üniversitesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ersan İlçin, karın, göz ve ciltle etkileşiminin daha fazla olacağını belirterek, "Karlı havalarda mutlaka gözlük takılmalı ve güneş yağı kullanılmalıdır" dedi.
Kar yağışlarının tüm yurtta etkili olması üzerine uzmanlar, karla birlikte ortaya çıkması muhtemel hastalıklara karşı dikkatli olunması konusunda halkı uyardı. Prof. Dr. Ersan İlçin, buzlanma tehlikesine dikkat çekerek, insanların zorunlu olmadıkça dışarı çıkmaması gerektiğini ifade etti. İlçin, "Kent dışında kar yağması güzel bir olay. Ama kent içindeki kar yağışı insanları etkiliyor. İnsanlar alışık olmadıkları şartlarda yaşamak zorunda kalıyor" dedi.
Böyle zamanlarda, insanların hayatını kolaylaştırmak için belediyelerin gerekli tedbirleri alması gerektiğini de belirten Prof. Dr. İlçin, "Belediyeler gerektiği gibi çalışır ve kar yağışı nedeniyle oluşabilecek aksaklıkların önüne geçerse yaşadığımız bir çok sorun ortadan kalkmış olur. Örneğin tuzlama çalışması yapılsa yollarda buzlanma olmayacağı için hem trafik kazalarının önüne geçilmiş hem de insanların düşüp bir yerlerini incitmesi gibi tehlikelerin önüne geçilmiş olur" diye konuştu.
Prof. Dr. Ersan İlçin, sanılanın aksine karlı havalarda insanların hastalanmaması gibi bir durumun söz konusu olmadığına dikkat çekerek, "Karlı ve soğuk havalarda insanlar daha çok kapalı mekanlarda vakit geçiriyor. Bu nedenle de solunum yolu hastalıkları çok daha çabuk yayılıyor. Ayrıca karlı havalarda yansıma olayının fazla olması nedeniyle gözler de zarar girebiliyor. Ayrıca karla direkt etkileşimde olan cildimizde de karın ve soğuğun etkisiyle çeşitli problemler ortaya çıkabiliyor. Bu nedenle gözlük takılmalı, güneş yağı kullanılmalı ve açıkta kalan cildimiz daha iyi korunmalıdır" dedi.
Prof. Dr. İlçin, kar yağışıyla birlikte havadaki ve çevredeki mikropların öldüğü inancının halk arasında yaygın olduğunu, ancak bunun doğru olmadığını da sözlerine ekledi.
ADNAN ŞİMŞEK - DİYARBAKIR (İHA)
Yayın Tarihi : 20 Şubat 2004 Cuma 01:14:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?