7
Mayıs
2024
Salı
DİYARBAKIR

Karayalçın'ın gündem değerlendirmesi

SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın, Kürt sorununun çözümünde partisini yetkin gördüğünü öne sürerek, "Biz Kürt sorununu, cemaatlere dayalı azınlık hakları şeklinde değil, Anayasa'ya, yurttaşlık haklarına dayalı olarak çözmek istiyoruz" dedi. 

3 günlük bir ziyaret için Diyarbakır'a gelen SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın, Turistik Otel'de basın mensuplarıyla kahvaltılı bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıya, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nden 9 İl Başkanı, Genel Merkez Yöneticileri ve bir grup partili katıldı. Son siyasal süreci değerlendiren Karayalçın, Cumhurbaşkanı seçimlerinin şu anki mevcut Meclis tarafından değil de halk tarafından seçilmesi gerektiğini belirtti. Karayalçın, bu konuda kampanya başlattıklarını da hatırlattı. 

Cumhurbaşkanı'nı halk tarafından seçilmesi için imza kampanyası başlattıklarını söyleyen Karayalçın, "2 türlü şekilde 'halk seçmeli' diyoruz. Bu Meclis'in Cumhurbaşkanı'nı seçmesi hukuken olanaklıdır. Ama siyasi ve vicdanı olarak bu Meclis'in Cumhurbaşkanı seçmesini doğru bulmuyoruz. Doğru olan halkın seçmesidir. Biz halkın seçmesi için kampanya yürütüyoruz. Önümüzdeki hafta toplamış olduğumuz imzaları TBMM Başkanı'na sunacağız" şeklinde konuştu. 

Kürt sorununa ilişkin olarak açıklamalarda bulunan Karayalçın, "Biz Türkiye'de Kürt sorunu olduğunu görüyoruz. Bu yurttaşlık sorunudur. Kimilerinin 'Kürt sorunu' ifadelerini kullanmaktan kaçınanları anlayışla karşılıyoruz. Ama biz bu ifadeleri kullanmaktan kaçınmıyoruz. Biz Kürt sorununu cemaatlere dayalı azınlık hakları şeklinde değil, Anayasa'ya dayalı yurttaşlık haklarına dayalı bir şekilde çözmek istiyoruz. Biz 'Bu sorunun çözümünde yalnızca Kürt kökenli siyasetçilerin ya da Kürt kökenli siyasetçilerin kurduğu siyasi partilerin çözmesi esas alınması gerekir' şeklinde bir düşünceyi doğru bulmuyoruz. Biz sol bir partiyiz, bizim için önemli olan insanların inanç kimlikleri ve etnik kimlikleri değildir. Doğulu, Güneydoğulu değilim, SHP'nin Rize kökenli Genel Başkanıyım, ama Kürt sorunun çözümünde kendimi ve partimi yetkin görüyorum" diye konuştu.
.
Yayın Tarihi : 17 Haziran 2006 Cumartesi 14:00:03
Güncelleme :17 Haziran 2006 Cumartesi 14:09:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?