5
Mayıs
2024
Pazar
DİYARBAKIR

Katliama hazırlanıyorlardı

Önceki gün düzenlenen operasyonla gözaltına alınan 7 PKK'lı bugün nöbetçi mahkeye çıkartıldı. Mehmet ve Mikail Çağrıcı adlı kardeşler tutuklanarak cezaevine gönderildi. 5 kişi de tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

Bu arada, 7 kişinin daha önce koydukları bomba düzeneğindeki uzaktan kumandalı telefonun parçalanan sim kartlarının bir araya getirilmesi sonucu yakalandığı öğrenildi. Birleştirilen parçalardan yola çıkan güvenlik güçleri, söz konusu sim kartına mesaj ve kontur gönderilen noktaları saptadı. Bunun üzerine düzenlenen operasyon sonucu önceki gün 7 kişi gözaltına alındı.

Gözaltına alınan PKK'lılar Diyarbakır’da 15 Mayıs'da Ofis Gevran Caddesi üzerinden geçen askeri servis aracına yönelik bombalı eylem yaptıkları saptanmıştı. Ayrıca yakalananların 6 Nisan'da bir polis memurunun aracına da bomba koydukları belirlendi. Yakalanan bombacıların Kuzey Irak’taki PKK kamplarında bomba eğitimi aldıkları ve başta Diyarbakır olmak üzere birçok ilde bombalama eylemi yapmayı planladıkları bildirildi.

Yakalanan sanıkların üzerlerinde ve gösterdikleri yerlerde A-4 patlayıcılar ile bomba düzeneklerinde kullanılan cep telefonları, araç kumandaları ve elektrikli fünyeler ele geçirildi.

Diyarbakır’da 15 Mayıs'da Ofis Gevran Caddesi üzerinden geçen askeri servis aracına yönelik bombalı eylem yaptıkları belirlenen 7 kişi yakalandı. Yakalananların 6 Nisan'da da bir polis memurunun aracına da bomba koydukları saptandı.

Yakalanan bombacıların Kuzey Irak’taki PKK kamplarında bomba eğitimi aldıkları ve başta Diyarbakır olmak üzere birçok ilde bombalama eylemi yapmayı planladıkları bildirildi. Yakalanan kişilerin üzerinde ve gösterdikleri yerlerde 2 kilo 255 gram A-4 patlayıcı, parça tesirli demir bilyeler, bomba kullanımında kullanılan cep telefonları, araç kumandaları, bölücü örgütün kırsal alanda çekilen fotoğrafları, örgüsel dökümanlar ele geçirildi.

EYLEM HAZIRLIĞI YAPERKEN YAKALANDILAR

Diyarbakır Emniyet Müdürü Zeki Çatalkaya, yakalanan kişilerin eylem hazırlığındayken yakalandığını belirterek, “Bombalama türü eylemler yapmayı planladıkları belirlendi” dedi. Yakalanan kişilerin başta askeri bölgeler olmak üzere birçok kamu kurum ve kuruluşlarına yönelik eylem yapmayı planladıkları öğrenildi. Adli mercilere sevk edilen sanıkların tutuklanarak cezaevine gönderildiği bildirildi.

PKK'LI BOMBACILAR YAKALANDI

Dıyarbakır'daki Gevran Caddesi üzerinde patlatılan ve 3'ü asker olmak üzere 9 kişinin yaralanması ile 1 polis memurunun otomobilinin altına bomba konulması eylemlerini gerçekleştirdikleri belirlenen 7 PKK'lı yakalandı. Yakalanan zanlılarla birlikte 2 kilo 225 gram patlayıcı madde ve patlayıcı madde yapımında kullanılan malzemeler ele geçirildi. Diyarbakır Emniyet müdürü Zeki Çatalkaya, “Bombacılar yakalanmasa değişik noktalarda yine bombalı eylemler yaparak masum insanlara zarar vereceklerdi” dedi.

Diyarbakır Emniyet Müdürü Zeki Çatalkaya, Terörle Mücadele ve İstihbarat Şubesi ekiplerinde 3 Temmuz'da başlatılan operasyonlarda, aralarında Kuzey Irak'taki terörist kamplarında bomba eğitimi alan ve Diyarbakır'daki 2 ayrı bombalama eylemine katılanların da bulunduğu 7 zanlının yakalandığını açıkladı. Soruşturma, toplanan kanıtlar, teknik ve laboratuvar çalışmaları ile yakalanan kişilerin verdiği ifadelerden zanlıların 6 Nisan'da, Peyas Mahallesi'nde park halinde bulunan 1 polis memuruna ait özel otomobilin altına bomba konulması ve 15 Haziran'da Gevran Caddesi'nde geçmekte olan askeri servis aracına yönelik patlatılan ve 3'ü askeri personel olmak üzere 9 zanlının yaralanmasına neden olan bombalı eylemleri gerçekleştirdikleri belirtildi.

Yakalanan 7 zanlı ile birlikte, 2 kilo 225 gram plastik patlayıcı madde, 7 elektrikli infilak kapsülü, 2 kilo 750 gram parça tesiri için kullanılan demir bilyeler, 450 gram ağırlığında beyaz ve gri renkli patlayıcı maddeler ele geçirildi. Ayrıca, bomba yapımında kullanılan cep telefonları ve elektronik malzemeler, bomba yapımında kullanılmak üzere hazırlanmış boru ve tapalar, örgütün kırsal alanda örgüt mensupları tarafından verilen bomba eğitim ile ilgili görüntülerin yer aldığı çok miktarda CD ve örgüt mensupları ile kırsalda çekilmiş fotoğraflar ile örgütsel dokümanlara el konuldu.

Emniyet Müdürü Zeki Çatalkaya, bir teröristin liderliğnide 7 teröristin eylem hazırlığındayken gözaltına alındığını, gösterdikleri yerlerde yapılan aramalarda bomba düzenekleri ele geçirildiğini belirterek şöyle dedi:

“Bombacılar yakalanmasa değişik noktalarda yine bombalı eylemler yaparak masum insanlara zarar vereceklerdi. Gevran Caddesi'ndeki patlamayı bazı yayın kuruluşları saptırarak verdi. Operasyon sonucunda görüldü ki olay PKK terör örgütü tarafından yapıldı ve yapılmaya devam edilecekti. Teröristler askeri araçlardan çok masum insanlare yşönelik eylemlar yapıyor. Terörist için önemli olan Asker, Polyis değil, vereceği zarardır.”

AA / ANKA
Yayın Tarihi : 7 Temmuz 2007 Cumartesi 16:23:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?