7
Mayıs
2024
Salı
DİYARBAKIR

Kayıp yakınları Aygan'ı istiyor

Güneydoğu'daki kayıp yakınları, itiraflarıyla çok sayıda faili meçhul cinayetin aydınlatılmasında etkili olan eski JİTEM üyesi Abdülkadir Aygan'ın Türkiye'ye getirilmesini istiyor.
Güneydoğu'da 1990'lı yıllarda yakınlarını kaybedenler oturma eylemini sürdürdü.

İnsan Hakları Derneği'nin (İHD) öncülük ettiği eylemin 9. haftasında kayıp yakınları Diyarbakır ve Şırnak'taki kazıların "karanlık dönemi" aydınlatmayacağını dile getirdi. Kayıp yakınları, ölüm kuyuları, yollarının yanı sıra kimsesiz mezarların da açılmasını isterken, itirafçı Aygan'ın Türkiye'ye getirilmesini istedi.
1990'lı yıllarda Güneydoğu'da yaşanan kayıp ve faili meçhul olaylarla ilgili her cumartesi günü yapılan eylemin bu hafta 9.'su yapıldı.

Diyarbakır Koşuyolu Parkı'nda yapılan eyleme çok sayıda kayıp yakının yanı sıra İHD Diyarbakır Şube Başkanı Muharrem Erbey katıldı. Yağmur altında açıklamalarda bulunan Erbey, 1990'lı yıllardan itibaren bölgede meydana gelen karanlık olayların bir bir ortaya çıktığına dikkat çekerek, son dönemlerde yapılan çalışmaların yeterli olmayacağını kaydetti. Erbey, "Sadece iki kazının yapılması çözüm değildir. Öncelikle Abdülkadir Aygan'ın Türkiye'ye getirilmesi sağlanmalıdır. Onun yer göstermesi sonucunda varsa mezarların kazılması gerekiyor" dedi.

Kayıplar için Diyarbakır'da içinde savcı, hakim ve avukat, aydın ve yazarların yer alacağı geçmişle yüzleşme ve hakikatleri araştırma komisyonunun kurulması gerektiğini anlatan Erbey, "Sadece Diyarbakır'da bildiğimiz kadarıyla 10 binlerce faili meçhul dosya söz konusu. Bu dosyalar yargılama konusu olmasını talep ediyoruz. Bir iki noktada kazı yapılıp kapatılması taleplerimizi karşıladığı anlamına gelmez. 1990'lı ait süreci çok kapsamlı olarak ele alınmasını ölüm kuyularını, yollarını ve kimsesiz mezarların açılmasını talep ediyoruz" şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından ellerinde faili meçhule kurban giden ve kaybolan yakınlarının fotoğraflarını taşıyan aileler yağmur altında 5 dakikalık oturma eylemi gerçekleştirdi. Oturma eyleminde 1995 Kulp ilçesinde gözaltına alındıktan sonra kendisinden haber alınmayan Mehmet Meşe'nin yakınları olayı anlattı.
 

iha
Yayın Tarihi : 4 Nisan 2009 Cumartesi 15:45:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?