7
Mayıs
2024
Salı
DİYARBAKIR

Kayıp yakınlarının acı günü

12 Haziran 1994 tarihinde Diyarbakır'da kaybolan ve 2009 yılında Kulp ilçesinde cesetleri bulunan 8 erkeğin 3'ünün kimliği belirlendi.

Diyarbakır'da 12 Haziran 1994 tarihinde kaybolan ve Kulp'ta 2009 yılında kemikleri bulunan 8 kişiden 3'ünün kimlikleri DNA testiyle belirlendi. Kemikler üzerinde yapılan DNA testleriyle kemiklerin Ali Bulut, Ekrem Bulut ve Ramazan Bulut'a ait olduğu ortaya çıktı. Cesetlerin kimliklerinin belli olmasından sonra kayıp yakınları gözyaşlarına hakim olamazken, İnsan Hakları Derneği Diyarbakır Şubesi Başkanı Muharrem Erbey, Ergenekon operasyonunun bu bölgede sürdürülmesi için bir komisyon kurulması gerektiğini söyledi.

12 Haziran 1994 tarihinde kaybolan 8 kişinin cesedi 2009 yılında Kulp ilçesi Bağçılar köyü Düzpelit mezrası Malese Kevrikok mevkiinde bulundu. Kulp Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yaptığı incelemede, 8 erkek cesedinin kafalarında ve vücutlarında çok sayıda kurşun deliği ve ayaklarda yoğun kırılma ve deformenin olduğu tespit edildi. Savcılık incelemesinde ayrıca ölümün ateşli silaha ve yanmaya bağlı olduğu yanan cesetlerin yanında bulunan tütün tabakasının kurşunla delindiği, cesetler üzerinde şalvar, grirenkli kazak, ince kemer, yanmış ayakkabılar ve etrafta çok sayıda boş kovan tespit edildiği ortaya çıktı. Bunun üzerine kemiklerde yapılan DNA testi sonucu kemiklerin amca çocukları olan Ali Bulut, Ekrem Bulut ve Ramazan Bulut'a ait olduğu ortaya çıktı. Konu ile ilgili kayıpların kayıp yakınları ile bir basın açıklaması düzenleyen İHD Diyarbakır Şube Başkanı Muharrem Erbey, faillerin kim olursa olsun yargı karşısına çıkarılmaları gerektiğini ifade etti. Erbey, şunları söyledi:

''Ergenekon soruşturması faili meçhul olayları da kapsamalıdır. Ergenekon soruşturması sadece belli kişileri kapsamamalıdır. En kısa süre içerisinde bir komisyonun kurulmasını talep ediyoruz ve komisyonla birlikte Cumhuriyet Başsavcısı'nın da konu ile ilgilenmesini bekliyoruz. Gerçeklerin artık gün yüzüne çıkmasını istiyoruz."

Kayıp yakınları gözyaşlarına hakim olamazken kayıpların amcası olan Abdulbaki Bulut, Kürtçe yaptığı konuşmada, faillerin bir an önce bulunması gerektiğini ifade ederek, "Artık hiç bir şeyi gizlemenin anlamı yok. Biz acili aileler olarak devletten yardım bekliyoruz ve failler kim olursa olsun bir an önce bulunmalı" dedi.
Cesedi bulunan Ramazan Bulut'un eşi Dilbaş Bulut, yıllar sonra yeniden büyük bir acı yaşadıklarını ve faillerin bir an önce bulunması için çalışma yapılması gerektiğini söyledi. 
 

iha
Yayın Tarihi : 11 Şubat 2009 Çarşamba 18:02:49
Güncelleme :11 Şubat 2009 Çarşamba 18:12:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?