7
Mayıs
2024
Salı
DİYARBAKIR

Kemikleri de faili meçhul oldu

DİYARBAKIR'DA KAYIPLARA AİT KEMİKLERİN KAYBOLDUĞU İDDİASI

1990'lı yıllarda Diyarbakır'ın Kulp ilçesinde kaybolan ve bir daha kendilerinden haber alınamayan Örhan ve Bulut ailelerine mensup 5 kişinin yapılan kazılar sonucu bulunan kemiklerinin Kulp Cumhuriyet Başsavcılığı'nda kaybolduğu iddia edildi.

Olayla ilgili açıklama yapan İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi Yönetim Kurulu üyesi Avukat Serdar Çelebi, kayıp yakınları olan vatandaşların devlete ve adelete olan güven duygusunun çok ciddi bir şekilde zedelendiğini söyledi.

1990'lı yıllarda Diyarbakır'ın Kulp ilçesinde gözaltına alındıktan sonra kayboldukları iddia edilen ve 2003 yılında Kulp ilçesi Bağçılar köyü Düzpelit mezrasında kemikleri bulunan Mehmet Selim Örhan, Hasan Örhan, Ali Bulut, Ekrem Bulut ve Ramazan Bulut'un ailelerine İHD Diyarbakır Şubesi aracılığı ile kemiklerin bulunduğu bildirilmiş ve Kulp Cumhuriyet Başsavcılığı'na başvurmaları halinde kemiklerin kendilerine teslim edileceği belirtilmişti. İHD yapmış olduğu müracaatlar sonucu kemiklerin Kulp Cumhuriyet Başsavcılığı'nda kaybolduğunu iddia etti. Konu ile ilgili aileler ile birlikte İHD Şubesi'nde bir basın açıklaması düzenleyen İHD Diyarbakır Şubesi Yönetim Kurul üyesi Av. Serdar Çelebi, "İstanbul Adli Tıp Kurumu'ndan kimliği tespit edilen Örhan ve Bulut ailesi kayıplarının kemiklerinin alınıp defnedilmesi amacıyla Nisan 2008 tarihinde Kulp Cumhuriyet Başsavcılığı'na başvuruda bulundular. Yaptığımız başvuru neticesinde incelenmek üzere İstanbul Adli Tıp Kurumu'na gönderilen kemiklerin 21 Temmuz 2004 tarihinde Kulp Cumhuriyet Başsavcılığı'na teslim edildiğini ve o tarihten sonra kemiklerin kayıp edildiğini öğrendik. Bugüne kadar yapmış olduğumuz başvurulara rağmen tarafımıza herhangi bir olumlu cevap verilmiş değil. Kayıp yakınları olan yurttaşlarımızın devlete ve adalete olan güven duygusu çok ciddi bir şekilde zedelenmiştir. Yıllardır verilen hukuk mücadelesinde verilen her ifade dinletilen her tanık beyanında sorumluların kim olduğunu söylenmiştir" dedi.

 KAYIP YAKINLARI GÖZYAŞLARINI TUTAMADI

Kayıp olan Mehmet Selim Örhan'ın oğlu Adnan Örhan ise "Biz istedik bayramda veya cuma akşamı babamızın mezarını ziyaret edelim. Ama kemiklerini bile bize çok görüp çaldılar. Bize kemiklerini bile vermediler. Bayram gelecek, bu insanları yakıp çukura atanlar çocukları ile bayramlaşırken hiç mi vicdan azabı çekmeyecek? Yaşadığımız bu travmadan sonra çıkan kemikleri bir mezar yapmak istedik. Onu bile bize çok gördüler" ifadelerini kullandı.

Konuşmalarının ardından Örhan ve Bulut aileleri gözyaşlarına hakim olamadı.

DİYARBAKIR'DA KAYIPLARA AİT KEMİKLERİN KAYBOLDUĞU İDDİASI
DİYARBAKIR'DA KAYIPLARA AİT KEMİKLERİN KAYBOLDUĞU İDDİASI
DİYARBAKIR'DA KAYIPLARA AİT KEMİKLERİN KAYBOLDUĞU İDDİASI
DİYARBAKIR'DA KAYIPLARA AİT KEMİKLERİN KAYBOLDUĞU İDDİASI
İHA
Yayın Tarihi : 23 Kasım 2009 Pazartesi 15:00:01
Güncelleme :23 Kasım 2009 Pazartesi 16:47:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?