7
Mayıs
2024
Salı
DİYARBAKIR

Kilo ömrü azaltıyor

OBEZİTE HASTALIĞI HAYAT SÜRESİNİ KISALTIYOR

Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanesi Gastroenteroloji Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Ahmet Özdemir, obezliğin yüksek kalorili yiyeceklerle beslenen çocuklarda daha kolay geliştiğine dikkat çekerek, obezliğin insan hayat süresindeki azalışın en önemli faktörlerden biri olduğunu söyledi.

Yaşam tarzına bağlı olarak oluşan obezliğin halk sağlığında ciddi kriz oluşturabileceği belirtildi.

Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanesi Gastroenteroloji Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Ahmet Özdemir, beslenme biçimi ve beslenme alışkanlığı olarak bitkisel protein içeriği düşük yağ oranı yüksek çok kalorili yiyeceklerle beslenen çocuklarda obezitenin daha kolay geliştiğine dikkat çekti. Bu tür yiyeceklerin başında hamburger, cips ve kolalı içeceklerin bulunduğunu kaydeden Dr. Özdemir, son yıllarda hastanelere obezite şikayetiyle başvuran çocuk sayısında artış yaşandığını aktardı. Özellikle hazır gıdaların tüketilmesi, dengesiz ve düzensiz beslenme, kalıtım ve hareketsizlik sonucu oluşan obezitenin çocukların gelişimini tehdit ettiğini ifade eden Op. Dr. Özdemir, çocukluklarını obez olarak geçiren kişilerin, yetişkinlik dönemlerinde de obez kaldığına vurgu yaptı.

Op. Dr. Özdemir, "Sağ olsun Başhekimimiz çabaları sayesinde 6 ay önce obezite merkezi kuruldu. Şişman vatandaşlarımızın ameliyatını yapıyoruz. Morbit obezite, ölümcül hastalıklara sebep olabilen şişmanlık, öldüren değil ancak öldürücü yan etkilere sahiptir. Bu hastalardan oldukça fazla var Diyarbakır'da. Dünya sağlık örgütleri ve Sağlık Bakanlığı morbit oboziteyi yaygın bir hastalık olarak saymaktadır. Bu hastalık çok tehlikeli boyutta rahatsızlık oluşturmaktadır. Kalp hastalıkları, yüksek tansiyon,

şeker hastalığı, yüksek kolesterol, solunum rahatsızlıkları, eklem hastalıkları, adet düzensizlikleri, kısırlık, iktidarsızlık, safra kesesi hastalıkları, taş oluşumu, bazı kanser türleri, obezite ile doğrudan ilişkili hastalıklardan birkaçıdır. Bununla birlikte birçok rahatsızlıkları yanına davet eden hastalıktır. Şu anda ameliyatı bekleyen yatan 4 hastamız var. İnsanın yaşam süresindeki azalışın en önemli hastalıklarından biri obezite hastalığıdır. Hastanemizde bölgede sık rastlanan mide yanmaları,

mide ekşimesi, mideye baskı, mide ağrılarının, mide reflüsü olarak da bilinen Gastro Özafagial Reflü hastalığı (mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçması) ameliyatları yapılıyor. Şu ana kadar 45 hasta ameliyatla hızlı bir şekilde sağlığına kavuştu. Bizim ameliyatlarımız yüzde 75 kilo verdirtiyor. Hastanede yakın zamanda lazer ameliyatı olarak bilinen laparoskopik obozite ameliyatlarına da başlayacağız" diye konuştu.

Vatandaşlara obezite olmamaları için sürekli spor yapmalarını öneren Op. Dr. Özdemir, "Öncelikle yemek kültürümüzü değiştirelim. Toplumsal olarak yemek kültürümüz çok ağır. Çok yağlı gıdalar tüketiyoruz. Tabii ki genetiğin de etkisi var. Spor alışkanlığının olmamasının etkisi çok büyük, çünkü yediğimizi yakmıyoruz. Bir din ibadeti gibi spor yapmalıyız. Diyet diyorlar. Diyetten önce yemeğini kontrol altına alma kültürü edinmek, kendimizi kontrol altında tutmak lazım" şeklinde konuştu.

Gastroenteroloji; Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Ahmet Özdemir, hangi gıdaların tüketilmesi ve hangilerin tüketilmemesi gerektiği konusunda ise şunları söyledi:

"Yemekleri az az sık sık olacak şekilde tüketin. Yavaş yiyin iyi çiğneyin. Yiyecek ve içeceklerinizin çok sıcak veya çok soğuk olmamasına dikkat edin. Karında basıncı arttıran sıkı kemer, çamaşır kullanmayınız. Yemeklerden hemen sonra uzanıp yatmayın. Sıvıları öğün aralarında alın. İlaçlarınızı yeterli suyla birlikte tercihen dik pozisyonda alın. Alkol ve sigara kullanmayın. Sakız çiğnemeyin. Yürüyüş yaparak mide ve bağırsak hareketlerini daha düzenli hale getirin. Çok dar ve belinizi sıkan kıyafetler

giymeyin. Yiyecek ve içeceklerinizin çok sıcak çok soğuk ve aşırı baharatlı olmamasına dikkat edin. Boğazda bir kaşıntı hissedildiğinde bunu temizlemeye çalışmak yerine su tüketerek geçmesini sağlamaya çalışın. Yatmadan önce mide salgısını artırabilecek besin ve ilaç kesinlikle kullanılmamalıdır. Sigara içiyorsanız mutlaka bırakmalısınız. Yemek yerken mideyi çok doldurmamalısınız. Stresten mümkün olduğunca kaçının stresli ortamlarda bulunmayın. Yenilmemesi gereken besinler ise; kızartma ve kavurma

yöntemiyle pişirilmiş besinler sakatatlar pastırma sucuk sosis, et suyu içeren besinler, kurubaklagiller (nohut mercimek fasulye), soğan, keskin naneli şeker, kahve, çay, neskafe, asitli içecekler, çikolata, kereviz, lahana, karnabahar, havuç, kabak, muz, elma, portakal, kayısı, acılı baharatlar, baharat olarak kullanılan otlar, turşu, sirke, limon tuzu, sarımsak, aşırı yağ ve yağlı besinler, protein içeren tüm besinler, yağda kızarmış yumurta, yüksek yağ içeriği olan peynirler."

OBEZİTE HASTALIĞI HAYAT SÜRESİNİ KISALTIYOR
İHA
Yayın Tarihi : 12 Ocak 2010 Salı 12:30:02
Güncelleme :12 Ocak 2010 Salı 16:28:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?