7
Mayıs
2024
Salı
DİYARBAKIR

Kimliği belirsiz mezarlar açılıyor

İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şube Başkanı Muharrem Erbey ve beraberindeki heyet Kulp ilçesinde incelemelerde bulundu.

Erbey, İHD'nin ilçede gömülü olan ve 1990'lı yıllarda çıkan çatışmalarda ölü olarak ele geçirilen PKK'lı teröristler, faili meçhul cinayetlere kurban gittikleri ileri sürülen, kimliği tespit edilemeyen kişilerin kimlik tespitleri için çalışma başlattıklarını bildirdi.

Diyarbakır'ın Kulp ilçesinde İHD, 1990'lı yıllarda çıkan çatışmalarda ölü olarak ele geçirilen PKK'lı teröristler ve faili meçhul cinayetlere kurban giden, kimliği tespit edilemeyen kişilerin kimlik tespitleri için çalışma başlattı. İHD Şube Başkanı Muharrem Erbey ve beraberindeki bir heyet Kulp ilçesine giderek incelemelerde bulundu. Kulp Belediyesi'ne ait Asri Mezarlığı'nda 1990 yılından bu yana çatışmalarda ölü olarak ele geçirilen ve arazi arama faaliyetleri sırasında bulunan kimliği belirsiz 87 kişi bulunurken, bazı bölgelerde ise toprak üstünde bulunan kemik ve kafatası parçaları dikkat çekti. Bölgede incelemeler yapan Erbey, kayıp yakınlarının kendilerine başvurmaları durumunda mezarları açarak kimlik tespiti yapılabileceğini belirterek, "1990'lı yıllarda gözaltında kaybolanlar ve çatışmada hayatını kaybeden ama yakınları tarafından cenazelerine ulaşamayan çok sayıda başvuru aldık. Kulp'un çevresinde bazı çalışmalarımız oldu.

Özellikle Kulp Belediye Mezarlığı'nda 87 kişiye ait, çatışmalarda hayatını kaybeden PKK'lılara ait bir mezarlık keşfettik. Çatışmalarda hayatını kaybeden ve elbiseleri ile gömülenlerin tümümün çıkartılarak ailelerine teslim edilmesini istiyoruz. Kulp Mezarlığı'nda ortaya çıkan 87 kişinin cesedinin ve mezarlığın akıbetinin ortaya çıkarılmasını istiyoruz. Kulp'ta yakınlarını kaybeden ve gözaltına alındıktan sonra kendisinden haber alamayanların yakınlarının İHD Diyarbakır Şubesi'ne başvurmalarını istiyoruz.

Aynı zamanda 1990'lı yıllarda çocukları PKK saflarında olan ve Kulp civarında çatışmada hayatını kaybeden ailelerinin bize başvurmalarını istiyoruz. Eğer aileleri tespit edilirse cenazelerinin kendilerine verilmesinde gereken girişimi yapacağız. Sadece 1 gün içerisinde 6 yerde yaptığımız araştırmalarda 105 mezar tespit ettik Savcılıkların yapacağı resmi araştırmalar ile daha fazla kişinin olduğu ortaya çıkacaktır. Bugün yaptığım bir ön keşifti. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcısı ile yaptığımız görüşmelerde, yapılan bu ön keşfin sonrasında kendisine bilgi verilmemizi istedi. Ailelerin bize yapacağı başvuru sonrası kazılar yapılarak cesetler sahiplerine verilecektir" dedi.
 

iha
Yayın Tarihi : 11 Haziran 2009 Perşembe 17:27:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?