7
Mayıs
2024
Salı
DİYARBAKIR

Kömürlükte eğitim çilesi bitiyor

KÖMÜRLÜKTE OKUYAN ÖĞRENCİLERE DERSLİK MÜJDESİ

Diyarbakır merkez Yenişehir ilçesine bağlı Yaytaş köyünde kömürlük ve öğretmen lojmanlarında okuyan öğrencilerin çilesine bir son vermek amacıyla hayırsever işadamı Raif Türk tarafından 3 derslik yapılması için protokol imzalandı.

Diyarbakır merkeze bağlı Yenişehir ilçesi Yaytaş köyünde tek derslik olması nedeniyle öğrenciler öğretmen lojmanlarında kömürlüğü dersliğe çevirerek öğretim görüyordu.

Öğrencilerin bu çilesine son vermek için Muhtar Mahmut Cansever'in girişimi ile Yenişehir Kaymakamlığı ve Milli Eğitim Müdürlüğü hayırsever işadamları ile görüşerek köye 3 ek derslik yapılması mutabakatına vardılar. Diyarbakır Valiliği toplantı salonunda Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak, Yenişehir Kaymakamı Adem Arslan, İl Milli Eğitim Müdürü Zülfü Toman, hayırsever işadamı Raif Türk ve Muhtar Mahmut Cansever protokol imzalamak için bir araya geldi.

Protokol imza töreninden önce bir açıklama yapan Vali Toprak, "Yaytaş köyünde ihtiyacımız olan 3 derslik ihtiyacımızı Raif bey gerçekleştirecek. 3 derslik 1 öğretmen odası 1 müdür odası gibi görünüyor ve ordaki dersliklerin onarımı giderilecek. Bin 696 nüfustan ibaret, köy merkezinde 650 nüfusun olduğu ve 1 derslik var. Ama kömürlüğün, müdür odasının ve öğretmen odasınında derslik olarak kulalnıldığı bu köyümüzde alt yapısı da yapılarak hem öğrencilerimize uygun olarak yenileyeceğiz. 2010-2011 eğitim ve öğretim yılında öğrencilerimiz güzel bir okulda eğitimlerine devam edeceklerdir. Bizim hem nüfus artışına hem de göçlerin artışına uygun olarak yeni okulları hızlı bir şekilde devreye sokmamız gerekiyor. Elimdeki rakamlar aslında bizim çok işimiz olduğunu gösteriyor. Onun için Raif Türk gibi arkadaşlarımıza bizim ihtiyacımız var. Şu anda ilköğretimde 3 bin 538, orta öğretimde de 939 olmak üzere toplam 4 bin 477 dersliğe ihtiyacımız var. Milli Eğitim Bakanlığımızın 30 öğreticinin bir derslikte eğitim görecek şekilde planlamamızı yaptığımızda 4 bin 500'e yakın dersliğe ihtiyacımız olduğunu görüyoruz. Bunlar 3-5 tane ile bitecek değil, biz hayır severlerimizden hem Milli Eğitim Bakanlığımızdan, hem GAP Eylem Planı çerçevesinde, hem de TOKİ aracılığıyla yeni okulların hızlı bir şekilde devreye girmesini temin etme noktasında çalışacağız. Bir taraftan da 32 ilde okul öncesi eğitim plot olarak zorunlu hale geldi. Bizim amacımız da 2011-2012 yılında Diyarbakır'ı zorunlu okul öncesi zorunlu eğitim uygulamasına sokabilmektir. Biz biliyoruz ki okul öncesi eğitimde okullaşma oranını ne kadar arttırabilirsek daha sonraki ilk öğretim ve lise hayatındaki çocuklar daha rahat oluyor" dedi.

"BİZ HİÇBİR ÖĞRENCİMİZİN OKULSUZ KALMASINI İSTEMİYORUZ"

Diyarbakır'da mesleki liselerin artacağını belirten Vali Toprak, "Milli Eğitim Bakanlığımızın mesleki eğitim liselerinin sayısının artması yönünde bir talimatları oldu. Bizim burada toplam 41 lisemizin 25 tanesini meslek lisesine, 15'inin Anadolu lisesine, 1 tanesinin de sosyal bilimler lisesine çevrilmesi ile ilgili tekliflerimiz gitti. Bakanlıktan da onay aşamasında ve umuyoruz ki şu anda yüzde 20'ler civarında olan mesleki eğitim okulları yüzde 50'lere ulaşacaktır. Bu sayede iş dünyası da kalifiye elemanı bulacaktır. Hem merkezi yönetimden gelen hem de hayır severlerimizden gelen okullarımıza ciddi manada ihtiyacımız var. Buradan çağrı yapıyorum, lütfen hayırsevrelerimiz gelsinler, bu çocuklarımızın gelecek yarınlarının güzel olması adına, imkanları neye ve hangi ölçüye yetiyorsa okul yapsınlar. Biz hiçbir öğrencimizin okulsuz kalmasını istemiyoruz" diye konuştu.

Toprak'ın konuşmasından sonra Raif Türk ile birlikte protokol imzalanırken Vali Toprak, "Bu biraz küçük oldu ama bizim için büyük-küçük yok. Bakın o yavrularımızı bu sıkıntılı yerden, o kömürlükten kurtaracağız. Önümüzdeki seneye de sizin söylemek istemediğiniz o güzel işi de bir ilçemizde inşallah yapacağız" şeklinde konuştu.

KÖMÜRLÜKTE OKUYAN ÖĞRENCİLERE DERSLİK MÜJDESİ
KÖMÜRLÜKTE OKUYAN ÖĞRENCİLERE DERSLİK MÜJDESİ
İHA
Yayın Tarihi : 5 Temmuz 2010 Pazartesi 11:41:00
Güncelleme :5 Temmuz 2010 Pazartesi 13:19:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?