8
Mayıs
2024
Çarşamba
DİYARBAKIR

Korgeneral'den Güvenlik Şerhi

Diyarbakır'da 7. Kolordu Komutanı Korgeneral Bekir Kalyoncu'nun, belediyenin 5 katlı binaya 8 kat ruhsatı vermesinden dolayı 10 yıldır tamamlanamayan inşaata 'Güvenlik şerhi' koydurtması nedeniyle inşaat sahibi açıklama yaptı.

Şehrin göbeğinde güvenlik şerhinin konulmasının anlamsız ve yersiz olduğunu belirten inşaat sahibi Diyarbakır Ticaret Odası Başkanvekili Remzi Durmaz, "Mahkemeye başvurduk. İç hukuk yolları kapanırsa Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) başvururuz" dedi.

7. Kolordu Komutanı Korgeneral Bekir Kalyoncu, DTP'li Yenişehir Belediyesi'nin Paşa Konağı yanında 5 katlı binaya 8 kat ruhsatı vermesi nedeniyle inşaata tapuda 'Güvenlik şerhi' koydurttu. Bu nedenle inşaat sahipleri de çalışmalı durdurmak zorunda kaldı. Kalyoncu, Milli Savunma Bakanlığı aracılığıyla belediyeye İdare Mahkemesi'nde dava açtı.

Dava sonuçlanıncaya kadar inşaat mühürlendi. İnşaat sahibi ile Korgeneral Bekir Kalyoncu arasında yaşanan 'İnşaat gerilimi' nedeniyle binanın müteahhidi olan Diyarbakır Ticaret Odası Başkanvekili Remzi Durmaz ile arsa sahibi Fatih Yandım basın toplantısı düzenledi. Durmaz, Paşa Konağı karşısındaki inşaata ilk iznin 1997'de dönemin Kolordu Komutanı eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Yaşar Büyükanıt tarafından yazılı olurla verildiğini, Büyükanıt'tan sonra görev yapan Korgeneral Cahit Sarsılmaz'ın da belediyeden ruhsat alınması için kendisine destek verdiğini ifade etti.

Kalyoncu tarafından konulan ve anlamsız olan güvenlik şerhinin kaldırılması amacıyla Asliye Mahkemesi'ne dava açtıklarını ifade eden Remzi Durmaz, "Meskun mahallede bulunan komutan konutlarının bitişiğinde ve çevresinde 8-10 katlı birçok yapı bulunmaktadır. Hiçbir parsele ve bölgenin diğer yerlerine itiraz söz konusu değilken, güvenlik şerhi koyla gereği görülmemişken, söz konusu binamızı takas yoluyla devretme talebimizde ihtiyaç bulunmadığı gerekçesiyle kabul edilmedi.

Komutan konutlarının ilgili bölgeden kaldırılarak Galip Deniz Kışlası içerisinde yapılmasına dair karar alınmışken, bölgenin imar bütünlüğü içerisinde tarafımıza verilmiş olan yasal yapı ruhsatına ve imarına uygun olarak yapılacak 3 katın güvenlik açısından ne gibi bir sakınca oluşturacağı tarafımızca anlaşılmamaktadır" dedi.

Sorunun çözümü amacıyla Milli Savunma Bakanlığı'na başvuru yaptıklarını ifade eden Durmaz, binanın kamulaştırılması veya güvenlik şerhinin kaldırılması talebinde bulunduklarını söyledi. Remzi Durmaz, iç hukuk yollarının tükenmesi durumunda Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) başvuru yapacaklarını ifade etti.
 

iha
Yayın Tarihi : 29 Haziran 2009 Pazartesi 14:55:38
Güncelleme :29 Haziran 2009 Pazartesi 15:17:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?