5
Mayıs
2024
Pazar
DİYARBAKIR

Koruculara cinayet suçlaması

Cumhuriyet Bassavciligi; Diyarbakir'in Silvan ilcesinde, 13 yil once 2 kisiyi teror orgutu PKK uyesi olduklari gerekcesiyle oldurdukleri iddiasiyla haklarinda sorusturma baslatilan 2 gecici koy korucusunun, 'kasten adam oldurme' sucundan yargilanmasini istedi. 

Edinilen bilgiye gore, Silvan ilcesinde 13 yil once yasanan olayda, yasamini yitiren Mehmet Safi Eruncak'in esi Halime Eruncak, Silvan Cumhuriyet Bassavciligi'na 5233 sayili "Teror ve Terorle Mucadeleden Dogan Zararlarin Karsilanmasi Hakkindaki Kanun"dan yararlanmak icin basvurdu. Eruncak verdigi dilekcede, esinin orgut mensubu olmadigini, kizini gormek icin gittigi komsu koyden donerken, gecici koy koruculari tarafindan olduruldugunu iddia etti. Savcilik bunun uzerine Boyunlu koyu gecici koy korucularindan Mehmet Latif Sever ve Ferhan Kizilkan hakkinda sorusturma baslatti. Sorusturma kapsaminda ifadesi alinan gecici koy korucusu Mehmet Latif Sever, olay gunu diger koy koruculariyla birlikte ava ciktiklari esnada, teroristlerce pusuya dusurulduklerini bildirdi. 

Cikan catismada, 2 teroristin olu olarak ele gecirildigini ifade eden Sever, "Biz olay gunu ava cikmistik. Bir grup terorist tarafindan pusuya dusurulduk. Koy koruculari olarak teroristlerle catistik. 2 teroristi olu ele gecirdik, digerleri kacti. Olaydan sonra jandarma birlikleri catismanin yasandigi bolgeye geldi" dedi. 

Silvan Cumhuriyet Bassavciligi'nca haklarinda sorusturma baslatilan 2 gecici koy korucusunun dosyasi, yetkisizlik karari verilerek Diyarbakir Cumhuriyet Bassavciligi'na gonderildi. Dosyayi inceleyen Diyarbakir Cumhuriyet Bassavciligi, suphelilerin, 'kasten adam oldurme' sucundan yargilanmasi gerektigi gorusuyle gorevsizlik karari verip, dosyayi Silvan Cumhuriyet Bassavciligi'na geri gonderdi.
Diyarbakir Cumhuriyet Bassavciligi'nca verilen gorevsizlik kararinda, sanik koy korucusunun savunmasinda ciddi ve yanlis anlasilma ile izah edilemeyecek celiskiler oldugu, bu celiskinin sorusturma dosyasinda giderilemedigi belirtilerek, "Her iki savunmanin da ayni Cumhuriyet Savcisi tarafindan alindigi dikkate alindiginda bu celiski daha da dikkat cekici olmaktadir" denildi. 

Diyarbakir Cumhuriyet Bassavciligi'nca verilen gorevsizlik kararinda su ifadelere yer verildi: 

"Ava gittikleri sirada teror orgutu PKK'nin pususuna dustukleri, guvenlik gorevlilerinin catisma sonrasi olay yerine geldikleri ve catismaya katilmadiklari suphelilerin savunmasinda belirtilmis ise de guvenlik kuvvetleri tarafindan tutulan ve gecici koy koruculari tarafindan harcandigi belirtilen muhimmata iliskin miktarlar kusku vericidir. Duzenlenen tutanakta, Boyunlu koyu gecici koy korucularinin 3 bin 60 Kalesnikof, 272 G3, 430 biksi, 1 adet lav, 3 adet 81 mm havan mermisi ile 3 adet el bombasi ve 2 adet tufek bombasi kullandiklari, Onbasilar koyu korucularinin ise 490 G3, 620 Kalesnikof mermisi ile 1 adet tufek bombasi kullandiklari belirtilmistir. Ava giden gecici koy korucularinin uzerinde bu miktarda muhimmat tasimalari ve ustelik lav silahi ve havan topu ile gezmelerinin mantikli bir aciklamasinin yapilamayacagi dusunulmektedir. Bunun disinda ordu silahi niteliginde olan lav silahi ve havan topunun gecici koy koruculari tarafindan tasinmasinin mumkun olmadigi dusunulmektedir."
İHA
Yayın Tarihi : 22 Mayıs 2007 Salı 16:41:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
mehmet kızılkan IP: 88.226.147.xxx Tarih : 5.06.2007 00:14:36
bilinki bu iki köy kurucusu iki pkk,lı öldürdü ve bu onların üzerine düşen bir vatani gürevdi şunu bilbenizi isterimki mehmet şafi ve arkadaşı tam iki ppk,kalıdır.evet ve bu iki ppk,kalıyı bu iki kurucu öldümeseydi bilinki onları güren her kurucu öldürürdü.benim diyeceklerim bu kadar.ferhen kızılkanı,nın kardeşi mehmet kızılkan