3
Mayıs
2024
Cuma
DİYARBAKIR

KÖYDES köylünün yüzünü güldürdü

Köylerin Altyapısını Destekleme Projesi (KÖYDES), projeden en fazla pay alan Diyarbakır'da köylülerin hayatını kolaylaştırırken, tüketim alışkanlıklarını da değiştirdi. Sağlıklı yollara kavuşan yöre halkı evlere gelen içme suyundan sonra en çok bulaşık makinesi satın alıyor.

5 yıldan bu yana Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde görev yapan Diyarbakır'ın Çınar Kaymakamı ve Bismil Kaymakam Vekili Dr. Hasan Tanrıseven, İHA'ya, KÖYDES'in sosyal yaşama yansımalarını değerlendirdi.

Bölgede uygulanan en büyük projelerden biri olan KÖYDES ile şehirdeki birçok hizmetin, köylünün ayağına getirildiğini belirten Kaymakam Tanrıseven, "Çınar'da 90, Bismil'de 110 köyümüz var. Köylerimizin tamamı, 50 nüfusun üzerindeki mezralarımızın hemen hepsi temiz içme suyuna sahip. Çalışmaların yüzde doksandan fazlası son üç yılda KÖYDES sayesinde yapıldı" dedi.

KÖYDES İLE SAĞLIKLI NESİLLER

2004 yılına kadar özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yaz aylarında çocukların salgın hastalıklardan kırıldığını belirten Kaymakam Tanrıseven, KÖYDES projesinin başlamasıyla, hizmetlerden en fazla pay alan Diyarbakır'da kirli suyun neden olduğu hastalıklarda büyük düşüşler yaşandığını söyledi.

KÖYDES ile köylünün hijyenik olmayan birikinti su ve kuyu suyu kullanımından kurtarıldığını belirten Kaymakam Dr. Hasan Tanrıseven, "Evlere kadar gelen sıhhi su ile sağlıklı nesiller yetişiyor. Salgın hastalıklardan dolayı bebek ve çocuk ölümleri tarihe karıştı" şeklinde konuştu.

Tanrıseven sözlerini şöyle sürdürdü:

"2003 yılı bulaşıcı hastalık vaka sayısını günümüz ile karşılaştırdığımızda sağlığa uygun olmayan su kullanımından dolayı karşılaşılan hastalıkların bazıları tamamen biterken bazılarında ise keskin düşüşler görülmektedir. Tifo ve sıtma vaka sayısı 4 haneli rakamlardan tek hanelere düştü. Dizanteri ve amipli dizanteri ise tamamen bitti."

HAM YOL TARİH OLDU

Başta Başbakan olmak üzere hükümet üyelerinin büyük özenle üzerinde durduğu KÖYDES Projesi ile kırsal alandaki yolların standardının yükseldiğini kaydeden Kaymakam Tanrıseven, şöyle konuştu:

"Ana grup köy yolları asfaltlanırken, bütün yolların stabilizesi yapıldı. Ham yol kavramı tarih oldu. Köy Hizmetleri teşkilatının aşırı hantallığı nedeniyle kırsal alana yeterli hizmet götürülemiyordu. Mahalli İdare Birlikleri Kanunu ile yetkinin Kaymakamlıklara verilmesi köylüye hizmetin önünü açtı."

Çınar Sağlık Grup Başkanı Dr. Rodar Anlı da köylerde yaşayan vatandaşların evine temiz içme suyunun girmesiyle, suyun sebep olduğu hastalık vaka sayısında sevindirici düşüşler yaşandığını kaydetti.

HERKESİN EVİNDE SAĞLIKLI SU VAR

Yuvacık Köyü Muhtarı Abdülaziz Çakmak, 2 bin nüfusu bulunan köylerinin bol suya kavuştuğunu belirterek, "Mevsimin kurak geçmesine rağmen Kaymakamlığın hizmeti ile su sorunu giderildi. Herkes evine su çekmiş durumda. Allah devletimizden, Kaymakamımızdan razı olsun. Artık kadınlarımız çamaşırları elle değil çamaşır makinesinde yıkıyor. Bu, onlar için büyük kolaylık oldu" ifadelerini kullandı.

Beyaz eşya bayi Şeref Turan ise, "Eskiden köylerde başlık parası isterlerdi. Şimdi genç kızlar çeyizleri için çamaşır makinesi, bulaşık makinesi istiyor. KÖYDES satışlarımızı artırdı" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 28 Ağustos 2008 Perşembe 10:33:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?