4
Mayıs
2024
Cumartesi
DİYARBAKIR

Köye göçenleri atlı kaymakam karşıladı

Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde terör nedeniyle boşalan köylerde bu kez tersine göç yaşanıyor. Köye Dönüş Projesi kapsamında bölgede 67 bin 812 kişi, göç ettikleri köy ve mezralara dönerken, 125 bin kişi ise dönmek için hazırlık yapıyor.

Terörden en çok acı çeken Diyarbakır ve Kulp İlçesi'ndeki vatandaşlar, devletin sağladığı güvenlik ve yardımlarla bağ ve bahçelerde çalışarak, geçmiş acılara adeta sünger çekiyor. Köylerde, binek hayvanların sırtında seyahat eden Kulp Kaymakamı Yüksel Kara, "Köye dönmek isteyen vatandaşlara devlet her türlü kolaylığı sağlıyor" dedi.

Bölgede yaşanan terör olayları nedeniyle insan göçünün en çok yaşandığı illerin başında gelen Diyarbakır'da, Köye Dönüş Projesi kapsamında geri dönüşlerin yüzde 81'i sağlandı. Terörden zarar gören vatandaşların göç ettikleri topraklara dönmesi için hükümet, köylülerin barınak ihtiyacının karşılamasında gerekli olan çimento, demir ve tuğla gibi ev malzemesi yardımında bulunurken, köy ve mezraların alt yapı ihtiyacı olan yol, elektrik ve içme suyu sorunları da gideriliyor.

Terörden en çok zarar gören Diyarbakır'ın Kulp İlçesi'nde, bölgede yaşanan huzur ve güven ortamı ile birlikte hayat normale dönmüş durumda. Kulp'a bağlı 53 köy ve 350 mezrada geri dönüşlerin tamamı sağlanırken, zorunlu göçten dolayı, yıllar sonra doğup büyüdükleri topraklara dönen köylüler, bağ ve bahçelerinde sebze ve meyve üretimi yaparak yaşamlarını sürsürüyor.
Şehirde gördükleri sulu modern tarımı hayata geçiren köylüler, yılda iki ürün alarak gelirlerini katlıyorlar. Geçmişte yaşanan acılara adeta sünger çeken vatandaşlar, geç de olsa köylerine dönmenin mutluluğunu yaşarken, devletin kendileri için yaptığı hizmetlerden dolayı memnun olduklarını belirtiyorlar.

ATLI KAYMAKAM

Geri dönüşlerin yaşandığı köy ve mezralarda vatandaşların sıkıntılarını dinlemek için, ulaşımın olmadığı dağ köylerinde at sırtında seyahat eden Kulp İlçesi Kaymakamı Yüksel Kara, köylü vatandaşlar ile sohbet edip sorunlarının çözümü için sıkıntılarını dinliyor. Yukarıelmalı köylüleri tarafından sıcak karşılanan Kaymakam Kara, içme suyu şebekesinin vanasını köylüler ile birlikte açıp, okula giden çocuklara kırtasiye yardımında bulundu.

Köye geri dönüşlerin sağlıklı bir şekilde sağlanması için, devletin bütün imkanlarını seferber ettiğini belirten Kaymakam Yüksel Kara, "1992 ile 2000 yılları arasında yaşanan terör olayları nedeniyle zorunlu göç başlamış, ancak bölgede huzur ve güven ortamının sağlanması ile birlikte insanlar peyder pey topraklarına geri dönmeye başlamıştır. Köye Geri Dönüş Projesi kapsamında köylerine dönmek isteyen vatandaşların başvurularını kabul ettikten sonra, onlar için alt yapı hizmetlerinde bulunduk. Vatandaşların yol, içme suyu gibi alt yapı sorunlarını giderdikten sonra her bir haneye, ev yapmaları için 3 bin 500 tuğla, 1 ton demir, 200 torba çimento yardımında bulunuyoruz. Öğrenci sayısının yüksek olduğu yerlerde, yeni okul veya taşımalı eğitim sitemi ile çocukları eğitime kazandırıyoruz. Kulp İlçesi'nde bulunan 53 köyün tamamına geri dönüşler sağlandı, ancak 350 mezranın sadece birkaçı boş" dedi.
Köylerde alt yapı çalışmaları ile birlikte, geri dönüşlerin de hızlanacağını tahmin ettiğini söyleyen Kara, "Susuz Köy Kalmayacak" projesi çerçevesinde 40 köye içme suyu götürdük. Artık vatandaşlarımız, kapalı şebeke halinde köy evlerinde şofben ile kentli vatandaşlar gibi banyo yapabilecek" şeklinde konuştu.

KÖYLÜLER, ŞEHİRDE ÖĞRENDİKLERİ MODERN TARIMI HAYATA GEÇİRDİ

Yıllardır zorunlu göçtükleri şehir merkezlerinde köy özlemi çeken vatandaşlar, bağ ve bahçelerde çalışarak kendilerine ve çocuklarına güzel bir yaşam hazırlıyor.

Terör olayları nedeniyle Kulp'un Yukarıelmalı köyünden zorunlu olarak göç ettiklerini söyleyen Abdullah Bayram adlı vatandaş, "1994 yılında yaşanan çatışmalardan dolayı 80 hanelik köy, bir haftada boşaldı. İnsanlar, huzurlu bir yer bulmak için İstanbul, Diyarbakır ve İzmir gibi kentlere göç etti. Köye Geri Dönüş Projesi'nden yaralanmak için 2001 yılında Kulp Kaymakamlığı ve Jandarma Karakol Komutanlığı ile irtibata geçerek, köyümüze geri döndük. Geri geldiğimizde köyümüzden eser yoktu, ancak devlet bize malzeme verdi ve biz de gönüllü olarak işçilik yaptık. Kısa sürede ev yapıp, bahçelerimizi düzelttik. Tarlaları sulamak için küçük bir gölet yaptık, bu gölette sulu tarım sayesinde yılda iki ürün elde ediyoruz. Köyde şu an 35 evde, 105 insan yaşıyor. Köye geri dönüşler için hükümet ciddi destek sağlarsa, şehirdeki vatandaşların hepsi köylerine döner" dedi.

OHAL verilerine göre, terörle mücadele sürecinde 378 bin kişi köyünden göç etti. Bölgede 67 bin 812 kişi, 1049 köy ve mezraya dönerken, 125 bin kişinin, Köye Dönüş Projesi'ne başvurduğu öğrenildi.

İHA
Yayın Tarihi : 22 Temmuz 2005 Cuma 12:11:16
Güncelleme :25 Temmuz 2005 Pazartesi 13:25:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?