3
Mayıs
2024
Cuma
DİYARBAKIR

Köylüler yağmur duasına çıktı

Yağışın yüzde 34.6 azaldığı Güneydoğu Anadolu Bölgesi kuraklık tehlikesi ile karşı karşıya.

Tarım sulama amaçlı barajlarda kış aylarında bile doluluk yaşanmazken, buğday, arpa ve mercimek gibi önemli tahıl ürünlerinin tarlalarda kuruma noktasına geldiği Diyarbakır'da çiftçiler çoluk çocuk yağmur duasına çıktı.

Ekinlerin kuruyacağı endişesine kapılan Güneydoğu Anadolu'daki çiftçi yağmur duasına çıktı. Şubat ve Mart aylarında beklenen yağışın düşmemesi üzerine, Diyarbakır Merkez'e bağlı 112 haneli Yenievler köyünde yaşayan vatandaşlar çoluk çocuk yağmur duasına çıktı. Buğday tarlası içinde Yaradan'a ellerini açan köylüler yağmur yağması için imam eşliğinde dua ettiler.

Dualarının kabul olacağına inandıklarını söyleyen köylüler, "Topraklarımız halen kuru, ekinler yeterice su almadı. Nisan ayında yağmur yağmaz ise hepsi kuruyacak. Allah'ın sesimizi duyup yağmur yağdıracağına inanıyoruz. Küresel ısınma bölgemizi çok etkiledi. Her yıl daha kurak oluyor, halen geçen yıldan kalan toprak çatlaklıkları var. Toprak suya susadı" şeklinde konuştular.

Açık havada yağmur namazı kılıp Kürtçe ve Türkçe dualar eden köylüler günün anlam ve önemine dair mevlit verdi. Köylü kadınlar tarafından kazanlarda pişirilen kavurma, kuru fasulye ve pilav çevre köylerden gelen yaklaşık bin kişiye ikram edildi.

EN ÇOK YAĞMUR EGE'DE EN AZ YAĞMUR GÜNEYDOĞU ANADOLU'DA DÜŞTÜ

Yıllık yağış miktarının 488 kilogram olduğu Diyarbakır'da önceki yıllara oranla yağış miktarında yüzde 40 azalma görülüyor. Mart ayında metrekareye 67.9 kilogram yağmur yağması beklenirken, sadece 10.9 kilogram yağış düştü. Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü'nden alınan bilgilere göre 2007 yılının Ekim ve 2008 yılının Mart aylarında en çok yağış Ege Bölgesi'ne düşerken en az yağmur Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde görüldü.

Türkiye'de yağışların bir önceki yıllara oranları ise şöyle:

Ege Bölgesi'nde yüzde 58.6 artış, Marmara Bölgesi'nde yüzde 43.6 artış, İç Anadolu Bölgesi'nde yüzde 27.7 artış ve Karadeniz Bölgesi'nde yüzde 14.3 oranında artış yaşanırken, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yüzde 34.6 azalma, Doğu Anadolu Bölgesi'nde yüzde 15.7 azalma ve Akdeniz Bölgesi'nde yüzde 5.4 oranında azalma tespit edildi.

Yağış yetersizliği nedeniyle buğday, mercimek ve arpa gibi önemli tahıl ürünlerin tarlada kuruma noktasına geldiği Diyarbakır'da sulama amaçlı kullanılan barajların su doluluk oranları ise oldukça düşük. Bir çok çiftçi Dicle Nehri'nin su yatağından faydalanarak tarlaları sularken kuraklığa karşı çözüm bulmaya çalışıyor.

 

İHA
Yayın Tarihi : 4 Nisan 2008 Cuma 11:23:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?