7
Mayıs
2024
Salı
DİYARBAKIR

Kulp'ta sahte seçmen iddiası

Diyarbakır'ın Kulp ilçesine bağlı Taşköprü köyünde ikamet eden köylüler seçmen listesinde yer alan isimlerin yarısından fazlasının köyde bulunmadığını iddia ettiler.

Taşköprü köylüleri yıllardır harabe durumda olan evlerde ve köy camisinde yaşıyor olarak gösterilen onlarca hayali seçmen olduğunu ileri sürdü. 26 Aralık 2008 tarihinde 65 olarak açıklanan Taşköprü seçmen sayısı 5 Ocak 2009'daki listelerde ise 127'ye çıktı. Köy halkının listede hayali seçmenler olduğu yönündeki itirazı üzerine düşmesi beklenen seçmen sayısı 5 Şubat 2009 tarihinde 6 kişilik bir artışla 133'e çıktı. Listelerde var olan ama gerçekte olmayan komşularının şaşkınlığını yaşayan köy halkı en çok da ibadet ettikleri camide seçmen olarak görünen M. Salih Aydın, Hilal Aydın, Fatma Aydın, Servet Aydın, Ramazan Aydın, Ayşe Aydın, Mesut Aydın, Fethi Aydın ve Sebahat Aydın isimli seçmenlerin caminin neresinde ikamet ettiklerini merak ediyor. Köyde ikamet eden bazı vatandaşlar seçmen sayısındaki anormal artıştan mevcut köy muhtarı Kazım Aydın'ı sorumlu tutuyor. Köyde ikamet eden vatandaşlardan biri olan Mehmet Arslan, seçmen listesine kayıtlı olan isimlerin hiçbirinin köylerine ikamet etmediğini
ikamet adresi olarak gösterilen evlerin ise yıllardır harabe olduğunu kimsenin buralarda yaşamadığını belirterek şöyle devam etti:

"Harabede 6 seçmen kalıyor. Yatacak yerleri varsa görüntüleyin. Muhtar tüm akrabalarını harabelere yazmış. Köyümüzde evi mevcut olmayan 53 seçmen muhtar tarafından seçmen listesine yazılmış. Ama bu insanlar 17 senedir köye gelmemiş olan kişiler. Seçmen yazılmamız için bizden elektrik su faturası istediler, ama bu listedekiler 26 Aralık ile 5 Şubat arası bu kişiler gelip kaydolmuş görünüyor. Seçmen sayımız 65'ten 127'ye çıktı. Şu anda ise mevcut seçmen sayımız 133 olarak görünüyor."

Listede bulunan bazı isimlerin ikameti olarak köy camisinin gösterildiğini söyleyen Mehmet Nim, ''Anlamadığım şu; burası köyün camisi. Seçmenler nasıl oluyor da burayı ev olarak gösterip kayıt yapıyorlar? Bugüne kadar biz burayı cami olarak kullanıyorduk. Peki bu 9 seçmen bu caminin neresinde kalıyor? Bunu aklım almıyor. Camide yaşanmaz ki. Gelip namazını kılar gidersin. İmamımız da yok, fahri imamımız bile yok. Biz 8 aile buradayız. Köyümüz hep viran olmuş, yıkılmış durumda" dedi.

Aynı köyde ikamet eden Nizamettin Güzel isimli vatandaş ise, "13 seçmen bir harabe evde gösterilmiş. Muhtar Kazım Aydın tarafından bunlar akrabalarını seçmen listesine yazılmış. Köyde kalanlar seçmen listesinde yok ama köyde olmayanlar listede var" diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 12 Şubat 2009 Perşembe 16:46:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?