7
Mayıs
2024
Salı
DİYARBAKIR

Kültür ve Sanat Festivali coşkusu

Diyarbakır 9. Kültür ve Sanat Festivali geleneksel festival yürüyüşüyle başladı. Festival kapsamında Urfakapı'da toplanan topluluk Dağkapı'ya kadar yürüdü.

Tiyatrocu Kemal Ulusoy ve Berfin Emektar'ın sunduğu konserde ilk olarak Batman Bahar Kültür Merkezi bünyesinde çalışma yürüten ve kadın sanatçıların oluşturduğu Koma Nujen ardından Özlem Özdil sahne aldı. Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, il ve ilçe belediye başkanlarının da izlediği konserde DTP Diyarbakır Milletvekili Aysel Tuğluk konuşma yaptı. Tuğluk festivali selamlayarak sanatın nihai amacının 'barış' olduğunu
söyledi.

Düne kadar iki-üç kişinin bir araya gelemediğini Kürt dilini kullanamadığını belirten Tuğluk, bugün kültür ve sanat festivalini yaptıklarını ifade ederek, "Diline, kültürüne sanatına sahip çıkan halklar asla yenilmezler. Festivali coşkuyla kutlayacağız" diye konuştu. Daha sonra sahne alan Özlem Özdil, birbirinden güzel parçalarla izleyenleri coşturdu. Ardından sevenleriyle bir araya gelen Rojda, mini bir konser verdi. Rojda'nın şarkılarını hep bir ağızdan söyleyen hayranları, halaylar çekerek festivalin coşkusunu kutladı.

9. Diyarbakır Kültür ve Sanat Festivali kapsamında Trabzon Şehir Tiyatrosu'nun "Dış Ses" adlı oyunu Diyarbakır'da sahnelendi.

BM ve Sabancı Vakfı'nın sponsorluğunda, yönetmenliğini Dilek Güven'in yaptığı, senaryosunu Zeynep Kaçar'ın yazdığı "Dış Ses" oyuna vatandaşlar ilgi gösterdi. Güven, oyunu gösterdikleri her yerde olumlu tepkiler aldıklarını söyleyerek, "Oyundan sonra mutlaka söyleşiyorduk. Kadınlar hep şunu söyledi; O kutular, kabinler aslında beyinlerde. Bu bakımdan oyunun kadınlarda mutlak bir değişim yarattığını söyleyebiliriz" dedi.

Bir süre önce başlatılan Trabzon-Diyarbakır Hattı Projesi'nin kendisi için çok önemli olduğunu söyleyen Güven, "Şubat ve Mart aylarında Diyarbakır'da DSM'de gençlerle bir çalışma yaptık. Max Frisch'in 'Andorra' adlı kitabından uyarlanan 'Öteki' adlı oyunu sahneye koyduk. Benim buraya gelmekteki amacım Trabzon'un bir cümlesi var ve Trabzon şudur diyoruz. Oradan Diyarbakır'a bakıldığında da bir cümle söylüyoruz. Bunlar hep önyargılar. Artık insanların birbirini anlamaya ve dokunmaya ihtiyaçları vardır. Bu da bence birlikte hareket etmekten ve sanatın yolundan geçiyor" diye konuştu.
 

iha
Yayın Tarihi : 29 Mayıs 2009 Cuma 15:28:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?