3
Mayıs
2024
Cuma
DİYARBAKIR

Kuraklık mercek altına alınıyor

Yağışların bu yıl yüzde 34.6 oranında azaldığı Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde kuraklık tedirginliği yaşanırken, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'na bağlı uzman ekipler, Diyarbakır, Şanlıurfa ve Mardin illerindeki ekinlerin gelişimini mercek altına aldı. Kırsal alanda hazırlanacak rapor doğrultusunda Bakanlık önlem paketi hazırlayacak.

Küresel ısınma nedeniyle yağışların yüzde 34.6 oranında azaldığı Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yaşanan kuraklık, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın öncelikli gündem maddesi haline geldi. Kış mevsimi boyunca ve Mart ayında beklenen yağışların düşmemesi üzerine, buğday, arpa ve mercimek gibi önemli tahıl ürünleri gelişim göstermezken, bölgede risk teşkil eden kuraklık nedeniyle Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker'in talimatları doğrultusunda bölgeye uzman ekipler gönderildi.

Diyarbakır, Şanlıurfa ve Mardin illerinde haftalık araştırma yapan ekiplerin hazırlayacağı rapor doğrultusunda Bakanlık önlem paketi hazırlayacak. Bölgedeki kuraklık ile ilgili incelemelerin sürdüğünü ifade eden Diyarbakırlı Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, "Kuraklıkla ilgili Tarım Müdürlerinden aldığımız raporlar doğrultusunda hazırlık yapacağız. Gerçekten hasar var mı, varsa tespit yapacağız. Raporları bekliyoruz. Ne gerekiyorsa onu yapacağız" dedi.

ISIYA DAYANIKLI BİTKİLER YETİŞTİRİLECEK
Diyarbakır'ın önemli tahıl merkezlerinden biri olduğunu belirten Diyarbakır Tarım Müdürü Mustafa Kayhan, "Kış aylarında ve Mart ayında beklenen yağışların olmaması bizi ve çiftçileri tedirgin etmektedir. İlimizin Bismil ve Çınar ilçelerinde ekinlerin yeterince gelişmediğini tespit ettik. Nisan ayında yağışların yağmaması halinde ciddi kuraklık tehlikesi oluşabilir. Şu an kuraklık var, zarar oldu, dememiz için çok erken" şeklinde konuştu.

Türkiye'nin küresel ısınmanın potansiyel etkileri açısından, risk grubu ülkeler arasında yer alacağının ve daha sıcak daha kurak iklim kuşağı etkisinde kalacağının tahmin edildiğini ifade eden Tarım Müdürü Kayhan, "Geçmişte ülkemizde yaşanan tarımsal kuraklıklar, küresel ısınma ve iklim değişiklikleri ile gelecekte daha yoğun tarımsal kuraklıklarla karşı karşıya kalınacağına işaret edildiği için Tarımsal Kuraklık Eylem Planı'nı hazırladık. Tarımsal Kuraklık Eylem Planı'nda; il su rezervuar kaynaklarının kontrollü ve tasarruflu kullanılması, tarımsal sulamada geleneksel sulamadan vazgeçilip basınçlı sulama sistemlerinin (Damlama sulama ve yağmurlama sulama sistemleri) yaygınlaştırılması, kuraklığa dayanıklı bitki türlerinin yetiştirilmesine ağırlık verilmesi, geleneksel toprak işleme yöntemlerinden vazgeçilip yerine işlemesiz veya yarı işlemeli toprak işleme tekniklerinin yaygınlaştırılması kararları aldık" dedi.

.
Yayın Tarihi : 7 Nisan 2008 Pazartesi 18:45:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
okan kapar IP: 88.248.26.xxx Tarih : 8.04.2008 15:10:21

ne yapılacasa çabuk yapılsa iyi olur halk şimdiden tedirgin olmuş durumda özelikle sulama imkanı olmayanlara devlet tarafından destek verilmezse çiftçiler çok büyük sıkıntılar yaşayacak en azından buradaki halka yanlarıda olduğumuzu göstermemiz lazım.........