3
Mayıs
2024
Cuma
DİYARBAKIR

Küresel kriz pamuk üretimini vurdu

Dünyada yaşanan küresel kriz, Güneydoğu Anadolu'da pamuk üretimini ve tekstil sektörünü tehdit ediyor.

Pamuk fiyatındaki düşüşler ve Dicle-Fırat havzasında bu yıl yaşanan kuraklık nedeniyle pamuk üretiminde yüzde 30 dolaylarında azalma olacağı bildirildi.

Piyasalardaki dalgalanmalar nedeniyle pamuk fiyatında son 5 yılda düşüşler yaşanırken Güneydoğu Anadolu'da 'Beyaz altın' üretici ve çalışana artık umut vermiyor. Günlük 10 YTL karşılığında çoğunluğu çocuk yüzlerce işçi ekmek parası için zor şartlarda pamuk topluyor.

Türkiye'de yıllık 2 milyon 500 bin ton pamuğun 550 bin tonunun üretildiği GAP bölgesinde pamuk üretimi her geçen gün geriliyor. Pamuk fiyatındaki düşüşler ve Dicle-Fırat havzasında bu yıl yaşanan kuraklık nedeniyle pamuk üretiminde yüzde 30 dolaylarında azalma yaşanacağı ifade edildi. Pamuk hasadının sonbahar yağmurları nedeniyle erken başladığı Diyarbakır'da rekoltedeki düşüş üreticiyi kara kara düşündürüyor.

ÇIRÇIR FABRİKALARI KAPANMA NOKTASINA GELDİ

Diyarbakır'da 45 çırçır fabrikasının neredeyse tümü yılda sadece 4 ay hizmet veriyor. Yüzde 50 kapasite ile çalışan fabrikalar sektördeki gerilemeler nedeniyle kapanma noktasına geldi.

Diyarbakır'ın Ergani ilçesinde çırçır fabrikası işleten Mehmet Şirin, sektörün geçen yıla göre çok kötü durumda olduğunu, krizden yalnız çiftçi ve işçinin değil, kendileri gibi fabrika sahibi olanların da çok etkilendiğini ifade etti. Şirin, 4 fabrikanın kriz nedeniyle kapandığını ekledi. Mehmet Şirin sözlerine şöyle devam etti:

"Sektörde kar hacmi kalmamasından dolayı birçok fabrika sermayelerini tüketerek iflas bayrağı çekti. Geçen yıl yaklaşık 700 bin YTL zarar ettik. Yine geçen yıl fabrikamızda 90 işçi çalışırken, bu yıl neredeyse yarısını işten çıkarmak zorunda kaldık. Önümüzdeki döneme umutla bakmaya çalışıyoruz. Ancak devlet şartlarda iyileşme yapmazsa ve böyle devam ederse sektör bu bölgede tamamen yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalacaktır."

İŞÇİLER SADECE 10 YTL KAZANIYOR

Yıllık 50 bin ton pamuğun yetiştirildiği Diyarbakır'da pamuk hasadı makineler yerine el işçiliği ile gerçekleşiyor. Çoluk çocuk ve yüzlerce kadın pamuk tarlalarında 12 saat çalışıp günlük 10 YTL kazanıyor. Pamuk fiyatlarında yaşanan düşüş üreticiyi olduğu kadar çalışanı da etkiliyor. Pamuk işçilerinin ekip çavuşlarından Remzi Budak, genç-yaşlı, çocuk-yetişkin demeden pamuk tarlalarında elleri kanayan çalışkan işçilerinin aile ekonomilerini ayakta tutmak adına her türlü zorluklara rağmen çalışmak zorundaolduklarını belirtti. Budak, "Kişi başı günlük yaklaşık 150 kilogram pamuk topluyoruz. Geçen yıla göre bu sene çok kötü geçti. Aldığımız yevmiyeler yetersiz geliyor. Çiftçi de çalışan da perişan durumda. Sektörün krize girmesiyle geçen yıl 4 tane çırçır fabrikası kapanmak zorunda kaldı" diye konuştu.

Yanlış tarım politikalarının birçok alanda olduğu gibi pamuk sektörünü de zor durumda bıraktığını söyleyen tarla sahibi Mehmet Deniz, küçük ölçekli çiftçinin iflasın eşiğine geldiğini belirterek şunları aktardı:

"Benim 150 dönüm pamuk ekili tarlam var. Topladığımız ürünleri pazarladığımız çırçır fabrikalarından 4'ü bu yıl iflas ederek kapandı. Sektörün krize girmesiyle ürünlerimizin fabrikalara satış maliyeti de düştü. Fabrikalar bu yıl ürünlerimizi 75 yeni kuruşa alıyor, ayrıca yüzde 20 de fire kesiyorlar. Bu da zincirleme olarak işçiden çiftçiye herkesi olumsuz yönde etkiledi."

Uluslararası piyasalarda pamuk fiyatlarında yaşanan düşüş nedeniyle pamuk bitkisinin GAP bölgesinde ekim alanı daralmaya devam ediyor.

İHA
Yayın Tarihi : 16 Kasım 2008 Pazar 16:54:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?