8
Mayıs
2024
Çarşamba
DİYARBAKIR

Kürt Kadın Konferansı başladı

KÜRT KADIN KONFERANSI DİYARBAKIR'DA BAŞLADI

Diyarbakır'da Demokratik Özgür Kadın Hareketi tarafından 'Ulusal Kürt Kadın' konferansı düzenlendi.

Sümer Park resepsiyon salonunda Türkiye'nin yanısıra İran, Irak ve Suriye'den de kadın temsilcilerinin katıldığı konferansta, kadınların karşı karşıya kaldıkları şiddet, taciz ve tecavüz konuları ele alınıyor.

Toplantının açılış konuşmasını Kürtçe yapan DEP eski Milletvekili Leyla Zana, Kürt kadınının ezilenlerin ve sessizlerin sesi ve rengi olduğunu belirterek, "Bugün Biz kadınlar için hem özel hem de tarihi bir gün. Bugün aynı zamanda Kürt kadının rönesans bayramıdır" dedi.

Zana, kadınların özgürlükçü, demokratik ve barışçıl bir toplum ve dünya için öncü rolleri bugün olduğundan daha fazla ve güçlü bir şekilde ortaya koyması gerektiğini kaydetti. Bu buluşma için aceleleri olduğunu aktaran Zana şöyle konuştu:

"Dolayısıyla hızla, zamanla yarışarak hazırlandık. Bu toplantının gerekliliği yalnızca kadınların yaşadığı haksızlıklar ve uğradıkları hak ihlallerinden oluşmuyor. Şüphesiz recm, kadın sünneti, namus adı altında işlenen cinayetler, aile içi şiddet, berdel, zorla evlilik, cinsel şiddet, taciz tecavüz ve ana dil yasağı gibi konular, biz kadınlarla ilgili en güncel ve hayati sorunlar olmaya devam ediyor. Bu kötü olayları bugünden yarına çözmemiz mümkün olmasa da, inanıyorum ki; fikir teatisi, dayanışma ve

koordineli bir çalışma yaşananları tamamıyla ortadan kaldırmasa da, hem azaltıcı hem de hafifletici bir etki oluşturacaktır. Söz konusu etkiyi oluşturmak ancak yapabilen ve anlayan kadınların yaşananlara karşı kendilerini sorumlu hissetmeleriyle mümkün olabilir. Bugün ihtiyacımız olan da bu sorumluluk duygusuyla örgütlü bir şekilde harekete geçmektir".

Leyla Zana'nın konuşmasından sonra konferans basına kapatıldı. 2 gün devam edecek olan konferansa Türkiye'den Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Milletvekilleri Emine Ayna, Fatma Kurtalan, Gülten Kışılak, Sevahir Bayındır, Sabahat Tuncel, Irak Parlamentosundan Ala Talabani, KDP Parlamentosundan Emina Zikrin, Aven Ömer, Goran Parlamentosundan Peyman Ezadin, Asuda Kadın Derneği üyesi Amera Saaed, Kuvestan Muhammed Abdullah, İran Komünist Parti'sinden Sabriye Bahmani YNK Parlamentosundan Birlik başkanı Suzan

Pala Sahap, Tara Abdulrezzak, Yek Girti İslami Parlamentosundan Hewrez A.Hamad ile Yazar Şirin Amedi, çok sayıda yazar, akademisyen, gazetecinin aralarında bulunduğu 140 kadın katılıyor.

KÜRT KADIN KONFERANSI DİYARBAKIR'DA BAŞLADI
KÜRT KADIN KONFERANSI DİYARBAKIR'DA BAŞLADI
KÜRT KADIN KONFERANSI DİYARBAKIR'DA BAŞLADI
KÜRT KADIN KONFERANSI DİYARBAKIR'DA BAŞLADI
İHA
Yayın Tarihi : 24 Nisan 2010 Cumartesi 13:16:00
Güncelleme :24 Nisan 2010 Cumartesi 13:36:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?